Crònica del ple ordinari del 16 d'octubre de 2013
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònicCompartir
Imprimir
Cròniques del Ple
17 OCTUBRE 2013
 • El ple d’octubre de Premià de Mar va aprovar ahir les ordenances fiscals per l’any 2014. No és un tema qualsevol, ja que, segons es va explicar ahir, les ordenances signifiquen el 55% dels ingressos que rep l’Ajuntament al cap de l’any. Tal com s’havia anunciat prèviament, les principals novetats al respecte era la rebaixa de la taxa d’escombraries, que és d’un 30’88% en els cas dels pisos i d’un 38,74% en els cas de les cases, i la congelació de l’Impost sobre Bens Immobles, l’IBI, en el qual es modifica el tipus impositiu a la baixa per compensar l’increment dels valors cadastrals. Altres ordenances que s’han modificat han estat la de plusvàlues, que també es compensen en la mateixa línia que l’IBI o la de guals. En aquest sentit, i pel que fa als guals per a persones amb mobilitat reduïda, s’ha establert dos nivells de renda, així les persones amb uns ingressos superiors als 25.000€ pagaran 126€ anuals, mentre que els que no arribin a aquesta quantitat pagaran 25,20€ l’any. També hi ha modificacions per les taxes d’ocupació de via pública, atraccions, parades o quioscos, Obertura d’establiments o del cementiri, que continua adaptant-se a l’increment diferit durant 5 anys aprovat en el seu moment.

  Naturalment, un punt d’aquesta importància va generar debat i els grups van tenir ocasió de manifestar dubtes i desacords. Així mentre la Coalició d’Esquerres insistia en que els propietaris amb mobilitat reduïda que tinguessin un gual no haurien de pagar, Crida Premianenca considerava que no s’haurien de baixar els impostos si els serveis eren de qualitat, un posicionament radicalment oposat al del Partit Popular que insistia en portar la rebaixa d’impostos al seu ADN.

  Les Ordenances Fiscals de 2014 es van aprovar amb els vots favorables de CiU, PSC i PP, i les abstencions de Crida Premianenca i Coalició d’Esquerres. El ple va aprovar també les Ordenances de Preus Públics. En concret es creen preus públics per esdeveniments especials a l’Espai l’Amistat i un altre de recollida de residus industrials i comercials. Respecte als esdeveniments especials a l’Amistat, el regidor de Cultura, Eloi Maristany, va explicar que es tractava de regularitzar la situació.

  Aquest punt es va votar amb els vots en contra de Crida i Coalició d’Esquerres. Un altre punt destacat de la sessió havia arribat, però, al principi del ple, quan en l’apartat d’informació oficial, el portaveu de Crida Premianenca, Joan Ribet, es va referir en sentit crític a la contractació d’un nou Cap de Gabinet d’Alcaldia.

  L’alcalde Miquel Buch va contestar Ribet que el perfil del nou contractat no era el d’un cap de protocol sinó el d’un gerent. Buch va destacar que es tracta d’un expert el participació ciutadana, un àmbit, segons va dir, prioritari per a l’actual Equip de Govern.
  Abans de passar a les mocions, el ple va aprovar també el conveni amb l’adhesió al Conveni Marc entre l'Agència de Residus de Catalunya i l'entitat Ecoembalajes España, SA pel període 2013-2018. La regidora de Medi Ambient, Marisa Ferreras, va dir que mitjançant aquest conveni l’ajuntament rebrà més diners, si reciclem més i millor.

  El punt es va aprovar per unanimitat. Des d’obres públiques es donava compte de l’aprovació de la documentació tècnica per diverses obres al passatge Vallès, la plaça de Calasparra, el parc del Palmar o l'accés al mateix parc del Palmar des del Torrent Castells. Finalment, des de Sant Pública es passa a aprovació el conveni amb Agència de Salut Pública de Catalunya per a la prestació de serveis en aquesta matèria, un punt que es va aprovar per unanimitat.

  En l’apartat de mocions, encara s’hi van afegir dues per urgència respecte a la que figurava a l’ordre del dia del ple. Aquesta, recordem-ho, la presentaven conjuntament els grups municipals de CiU, Crida Premianenca i Coalició d’Esquerres de suport a la comunitat educativa de les Illes Balears, una moció presentada a sol·licitud d’ERC de Premià de Mar i també de l’Institut Premià de Mar i que es va aprovar amb els únics vots contraris del Partit Popular.

  De les mocions presentades per urgència, una venia de la mà de CiU, PSC i Coalició d’Esquerres i era de rebuig a la LOMCE, la nova llei d’ensenyament del ministre José Ignacio Wert. Crida Premianenca va dir que no figurava coma impulsora de la moció en considerar que el PSC tenia responsabilitats en anteriors lleis educatives de l’estat amb les quals no estaven d’acord. Tot i això, al moció es va aprovar amb els únics vots contraris del PP.

  Crida Premianenca presentava una tercera moció, aquesta demanant que s’aturés el projecte de la planta Castor. La moció es va aprovar amb els vots a favor de Crida, CiU i Coalició d’Esquerres, el contrari del PP i l’abstenció del PSC, justificada, tot i estar-hi d’acord, per manca de temps per fer-hi aportacions.

  Crònica elaborada per Ràdio Premià de Mar.

  .

^