Crònica del ple de setembre de 2017
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Cròniques del Ple
28 SETEMBRE 2017
  • Era d'esperar i així va ser: la convocatòria del referèndum de diumenge va protagonitzar el ple de setembre de l'ajuntament de Premià de Mar que, d'altra banda, presentava un ordre del dia absolutament administratiu.

    El referèndum va aparèixer en dos moments de la sessió. En primer lloc quan des de Secretaria es donava compte del decret d'alcaldia de suport a la convocatòria i del recurs que a aquest decret havia presentat el grup de Ciutadans. El portaveu d'aquesta formació, Josep Maria Cano, va fer llegir a la secretària les conclusions del seu informe, que, a partir de la suspensió de llei del Parlament per part del Constitucional, recorda la il·legalitat de la convocatòria de la consulta. L'alcalde va explicar que la signatura del seu decret, per la qual va haver declarar dimarts davant del fiscal, era anterior a la suspensió per part del Constitucional a la qual cosa Cano va contestar textualment que ‘aquesta astúcia semblava un engany’.

    Però el referèndum va reaparèixer al final de la sessió a partir d'un prec que presentava Crida Premianenca. El prec demanava que l'ajuntament dugués a terme una campanya institucional a favor de les votacions de diumenge. Recordem que el ple de setembre s'havia d'haver celebrat la setmana passada i que es va ajornar fia a ahir amb motiu dels escorcolls i detencions de la setmana passada en el marc d'un operatiu de la Guàrdia Civil contra els preparatius de la consulta. Aquest endarreriment havia deixat fora de looc aquest prec.
    Des de Crida, el regidor Miquel Moreno, que havia pres possessió del càrrec a l'inici de la sessió, va proposar aleshores transformar el prec en un altre d'oral en el sentit que se situés una pancarta a la balconada de l'Ajuntament amb la paraula Democràcia.

    Tot i que es tractava d'un prec, i per tant no es passava a aprovació, l'alcalde va sotmetre la proposta a consideració dels grups. Va ser aleshores quan el regidor de la Coalició d'Esquerres Rafa Moreno, va desvelar que havia hagut la intenció prèvia del govern de presentar una moció sobre la qüestió.
    El regidor del PP Joaquin Briones va dir que estava en contra de la pancarta, no pel seu missatge, sinó pel moment em què es volia penjar.

    Des d'ERC, Josep Maria Molins, que estava d'acord amb la proposta, va criticar especialment el posicionament del regidor Popular.
    Des del PSC, i com havia fet prèviament Rafa Fernández, el seu portaveu David Gutiérrez, va parlar de la proposta de la moció que havia corregut durant el matí i va denunciar que el sentit amb que es presentava era diferent al resultat final. La seva posició era contrària a la pancarta. Des de Ciutadans, Josep Maria Cano va criticar durament la formes que al seu entendre feien servir els partits independentistes posant com a exemple el cas del prec que es debatia. Finalment, en nom de CiU, el primer tinent d'alcalde Miquel Àngel Méndez va defensar la proposta i la necessitat, va dir, de votar diumenge especialment a partir dels fets de Barcelona de la setmana passada.

    Com hem dit, tractant-se d'un prec no es passava a aprovació però, davant les opinions expressades pels grups, la pancarta, va dir l'alcalde, es penjarà aquest matí.

    Respecte a les mocions que apareixien a, l'odre del dia, ERC va retirar la seva, que instava a l'Ajuntament a activar i convocar el Consell Municipal de la Salut, i el mateix van fer CiU i PSC amb la seva de condemna dels atemptats a Barcelona i Cambrils del 17 d'agost. Aquesta es va substituir per la lectura de la declaració del Parlament ala qual es va afegir el Plenari.

    Això a banda, ja ho hem mencionat, la resta del punts de l'ordre del dia del ple eren molt administratius i es van resoldre molt ràpidament. Secretaria presenta una modificació de l'acord de delegació de competències en la Junta de Govern Local, que es va aprovar amb els vots en contra de Ciutadans. També es va tornar a parlar de Can Sanpere amb l'aprovació provisional de la modificació puntual del POUM en l'àmbit de la finca. Es tractava de desestimar les al·legacions presentades per una comunitat de veïns i per Josel SA, propietària de l'antiga fàbrica. Coalició d'Esquerres, ERC van votar en contra en coherència amb votacions anteriors. Crida Premianenca, però es va abstenir.
     
    A banda d'aquests, i com ja vàrem explicar en el seu moment, el Govern porta al ple diversos punts de les àrees econòmiques com l'aprovació del Compte General de l'exercici 2016, informació sobre l'execució del pressupost del segon trimestre del 2017 o l'informe trimestral sobre el compliment dels terminis de pagament de les obligacions de l'Ajuntament del segon trimestre 2017.

    Le preguntes de la Coalició d'Esquerres sobre el manteniment enllumenat exterior i d'ERC sobre la recollida de voluminosos van tancar els punts de l'ordre del dia del ple. Una extensa intervenció d'un veí que denunciava les molèsties que pateix pels sorolls provinents d'un bar, i que va motivar les intervencions de Miquel Buch i Miquel Àngel Méndez, va tancar el ple de setembre.

    Crònica elaborada per Ràdio Premà de Mar 

^