Es col·loquen nius d'oreneta i ratpenats per afavorir la renaturalització
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònicCompartir
Imprimir
Notes de Premsa
27 MAIG 2016

Durant aquest mes de maig la regidoria de Medi Ambient ha instal·lat nius artificials d’oreneta cuablanca i ratpenat a la plaça de l’Ajuntament. Aquesta iniciativa forma part del procés de millora de la biodiversitat i la naturalització dels espais verds que s’està duent a terme al municipi i s’ha fet amb l’assessorament d’experts i membres de l’Institut Català d’Ornitologia. En aquest sentit, s’han seleccionat nius d’espècies  que amb l’arbustiva i l’arbrat del seu entorn puguin tenir una interacció  ajudant  a instaurar petits ecosistemes i s’han instal·lat 4 nius artificials d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) i dues caixes nius de ratpenat.

L’oreneta cuablanca s’alimenta d’insectes que captura volant i ajuda a disposar d’un entorn més saludable i equilibrat. El seu niu natural és  de fang i cada vegada els costa més trobar materials adequats per confeccionar el niu. A Premià de Mar la població d’oreneta de cuablanca ha patit una davallada molt important i actualment és molt reduïda. La instal·lació d’aquestes caixes nius artificials a la façana de l'Ajuntament pretén afavorir el retorn d’aquesta espècie i per aquest motiu  s’ha dissenyat també  darrere la font de la plaça de l’Ajuntament un espai amb fang de qualitat que pot facilitar la construcció de nius naturals d’aquesta espècie.  

La presència de  ratpenats al municipi té per objectiu incrementar la biodiversitat  d’espècies insectívores,  important per a l’equilibri i l’adaptació a les conseqüències del  canvi climàtic. El ratpenat està protegit  a nivell europeu, estatal i autonòmic i la major part de les 28 espècies que es troben a Catalunya poden utilitzar en algun moment de la seva vida cavitats per refugiar-se,  ja siguin naturals o artificials.  La instal·lació de caixes-niu especials  els permet establir-se en zones on altrament no els seria possible sobreviure.

Nius d'oreneta a la façana de l'edifici de l'Ajuntament
 Nius d'oreneta a la façana de l'edifici de l'Ajuntament
Mostra nius oreneta
 Mostra nius oreneta
Nius de ratpenat a la façana de l'edifici de l'Ajuntament
 Nius de ratpenat a la façana de l'edifici de l'Ajuntament
Mostra nius de ratpenat
Mostra nius de ratpenat
^