Acords del ple municipal del mes de desembre de 2023
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Notes de Premsa
21 DESEMBRE 2023

El ple municipal ordinari del mes de desembre es va celebrar el dimecres 20 a la Biblioteca Municipal Martí Rosselló i Lloveras. La relació de punts que es van passar a aprovació i la seva corresponent votació van ser les següents:Lectura i aprovació de l'acta de la sessió anteriorAprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals. Nomenament representant a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat  El Ple municipal, el 15 d'octubre de 2014, va demanar l'adhesió del municipi a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i s'ha de procedir al nomenament del representant de l'Ajuntament de Premià de Mar.  

Aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals.Aprovació del reconeixement extrajudicial de crèdit núm. 5 de l'exercici 2023 relatiu a les factures del servei de manteniment de les càmeres de seguretat ciutadana maig-desembre 2023  En virtut de la resolució d'alcaldia de data 13 de desembre de 2023 on diu que es tramiti l'expedient de reconeixement extrajudicial de crèdit per tal d'aprovar el pagament de la factura 2023/3722 corresponent al servei de manteniment de càmeres de seguretat ciutadana pel període maig-desembre 2023, per un import total de 8.664,83 €, donat que en la mateixa es convalida l'omissió de la funció interventora.  

Aprovat amb els vots favorables dels grups municipals d'EP-JUNTS, del PSC-CP, d'ERC-AM, del PP i de Cs, els contraris de PECP i les abstencions de CP.Modificació Ordenança Fiscal de Preu Públic núm. 8 Prestació del Servei d'Atenció Domiciliària  Modificació relativa al finançament del servei de Teleassistència que passa de gratuït a ser de copagament.

Aprovada amb els vots favorables dels grups municipals d'EP-JUNTS, ERC-AM i PP i els contraris de PSC-CP, CP, PECP i Cs.     Declaració d'especial interès o utilitat municipal de les obres recollides en la relació de bonificacions del 50% de l'ICIO presentades al mes de desembre de 2023  L'ordenança fiscal 2.5 de l'Impost sobre construccions i obres estableix una bonificació potestativa del 50% en la quota de l'impost per les obres de millora de la façana dels edificis. Prèviament aquestes obres han de ser declarades com d'especial interès o utilitat municipal, pel Ple Municipal. El que es porta a aprovació del Ple és la declaració d'especial interès i utilitat municipal, de les obres per les qual s'han demanat les bonificacions del ICIO, presentades per l'ORGT en el mes de desembre 2023.  

Aprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals.Aprovació revisió tarifes any 2024 servei subministrament d'aigua potable al municipiAigües Ter Llobregat (ATL) ha aprovat l'increment de les tarifes de compra d'aigua en alta a partir de l'1 de gener de 2024. Aigües de Barcelona (AGBAR), concessionària del servei d'abastament d'aigua a Premià de Mar, fa una proposta de trasllat d'aquest increment a la tarifa del servei d'abastament d'aigua del municipi, aportant un estudi justificatiu de les noves tarifes. Es proposa aprovar la revisió de tarifes presentada.  

Aprovada amb els vots favorables dels grups municipals d'EP-JUNTS, ERC-AM i PP, els contraris de PECP i Cs, i les abstencions del PSC-CP i Cp.  Restabliment de l'equilibri econòmic de la concessió de la piscina municipal pels efectes de la COVID-19. Any 2022 Degut a les restriccions provocades per la pandèmia de la COVID-19, pel període de gener a abril de 2022, es produeix un desequilibri econòmic del contracte de concessió de la UTE Club Natació Premià – pool Gestora Esportiva, S.L motivat per la pèrdua d'ingressos en concepte de quotes d'abonats. Es proposa efectuar un pagament a la concessionària per import de 94.428,62 € amb la finalitat de procedir al restabliment de l'equilibri econòmic de la concessió per a l'exercici 2022.      

Aprovat amb els vots favorables dels grups municipals d'EP-JUNTS, PSC-CP, ERC-AM, PP i Cs i els contraris de CP i PECP. Mocions no resolutives  Moció presentada pels grups municipals EP-JUNTS i ERC-AM sobre el finançament dels ens locals  Els grups municipals EP-JUNTS i ERC-AM proposen al Ple municipal l'adopció del següent acord:  

  • “Primer.- Instar el Congrés, el Senat, el Parlament de Catalunya i els Governs de l'Estat i de la Generalitat, a una reforma estructural del finançament dels ens locals que asseguri el compliment del principi de suficiència financera.  
  • Segon.- Impulsar una taula de negociació amb la Generalitat, per una banda, amb el Govern de l'Estat per una altra, i les entitats municipalistes més representatives per establir les bases del nou finançament local.  
  • Tercer.- Mentre s'acorda el nou sistema de finançament local, cal habilitar de manera conjuntural un repartiment més equitatiu dels tributs i els ingressos de l'Estat i que la participació dels ens locals es correspongui amb les seves competències, la prestació de serveis impropis i resolgui la nul·la capacitat del sistema de finançament actual per a donar resposta a les necessitats de la nostra ciutadania.  
  • Quart.- Instar el Govern de l'Estat a impulsar conjuntament amb els diferents territoris de l'Estat un nou sistema de finançament just i equilibrat que acabi amb el dèficit fiscal o es creï un topall màxim de solidaritat envers l'Estat seguint els models més avançats d'Europa, amb regles explícites i claredat de xifres i que garanteixi que tots els ciutadans reben les mateixes prestacions i serveis.  
  • Cinquè.- Instar el Govern de l'Estat a derogar la LRSAL. L'objectiu que perseguia inicialment aquesta Llei, parcialment ja derogada, no té avui cap sentit i limita l'autonomia local a l'hora de donar resposta als reptes actuals. Instar també a modificar la Llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera de manera que la seva aplicació se suavitzi i flexibilitzi perquè les entitats locals disposin de major autonomia en la despesa pública.  
  • Sisè.- Instar el Govern de la Generalitat que constitueixi una comissió amb les entitats municipalistes més representatives per treballar conjuntament els continguts de l'avantprojecte de Llei de Governs i Finances locals de Catalunya. En aquesta proposta cal afrontar, entre altres prioritats, el finançament dels Consells Comarcals.    
  • Setè.- Comunicar els presents acords al Govern de l'Estat, al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, al Congrés de Diputats, al Senat, a l'Associació Catalana de Municipis i a la Federació de Municipis de Catalunya.”  

Aprovada amb els vots favorables d'EP-JUNTS, PSC-CP, ERC-AM, CP, PECP i PP, i els contraris de Cs.Moció presentada pel grup municipal PECP sobre la regulació de l’ús dels dispositius mòbils per part del Departament d'Educació  El grup municipal PECP proposa al Ple municipal l'adopció del següent acord:  

  • “Primer.- Instar a l'Ajuntament de Premià de Mar a oferir formació a les escoles, les famílies i els infants relacionada amb l'ús dels mòbils i les pantalles.  
  • Segon.- Instar el Departament d'Educació a establir una normativa o directrius clares i d'obligat compliment per als centres educatius, anant més enllà de les simples recomanacions o l'apel·lació a l'autonomia de centres.  
  • Tercer.- Instar els departaments d'Educació i de Salut de la Generalitat de Catalunya a garantir la no utilització dels telèfons mòbils per part dels adolescents i joves als centres educatius, amb una normativa general per a tots els centres, començant per la prohibició de l’ús dels mòbils a la primària i secundària obligatòria. Fer-ho amb un procés dialogat amb la comunitat educativa.  
  • Quart.- Instar l'Estat i la Generalitat a regular l’ús dels mòbils per part d'infants i joves en totes les esferes socials, sobrepassant l’àmbit de l'escola.  
  • Cinquè.- Instar la Comunitat Europea i l'Estat a regular les empreses tecnològiques, de telefonia i grans plataformes digitals així com a establir controls públics sobre algoritmes que es desenvolupen.  
  • Sisè.- Comunicar els presents acords al Departament d'Educació i al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Ministerio d'Educación i el Ministerio de Sanidad del Govern de l'Estat, els grups polítics del Parlament Europeu, Congrés, Senat i Parlament de Catalunya, entitats municipalistes de Catalunya i als centres educatius del municipi.”  

Aprovada amb els vots favorables d'EP-JUNTS, PSC-CP, ERC-AM, CP, PECP i PP, i els contraris de Cs.Moció presentada pel grup municipal PECP per demanar l'adhesió a la “Iniciativa Legislativa Popular per a la proposició de Llei de Garanties de Finançament del Sistema Educatiu Català. Per un mínim del 6% del PIB per a l'educació”  El grup municipal PECP proposa al Ple municipal l'adopció del següent acord:  

  • “PRIMER.- Instar l'Ajuntament de Premià de Mar a adherir-se a la “Iniciativa Legislativa Popular per a la Proposició de Llei de Garanties de Finança ment del Sistema Educatiu Català. Per un mínim del 6% del PIB per a l'educació”.  
  • SEGON.- Instar l'Ajuntament de Premià de Mar a traslladar al Govern de la Generalitat, la necessitat d'ajustar l'atenció de les necessitats educatives que s'estan cobrint des de l'ajuntament a l'evolució real de costos i preus, tal com estableix la Disposició Addicional Quarta de la LEC.  
  • TERCER.- Donar trasllat d'aquests acords a les associacions de veïns i veïnes, a les entitats del món educatiu, als centres educatius ubicats al municipi i a totes les organitzacions de caràcter social de la localitat.”

Aprovada amb els vots favorables dels grups municipals del PSC-CP, CP, i PECP, i els abstencions d'EP-JUNTS, d'ERC-AM, del PP i de Cs. Moció presentada pels grups municipals PSC-CP, CP i PECP sobre la importància del 25 de novembre en la lluita contra la violència de gènereEls grups municipals PSC-CP, CP i PECP proposen al Ple municipal l'adopció del següent acord:  

  • “PRIMER.- Consens unànime: Aquest plenari insta a totes les forces polítiques del municipi a mantenir un consens unànime en el compromís de commemorar l'acte institucional del 25 de novembre com una expressió de la nostra repulsa contra la violència de gènere.  
  • SEGON.- Exclusivitat del 25N: Instem a evitar la programació d'altres actes institucionals que no tinguin a veure amb el 25 de novembre en aquesta jornada específica. És fonamental que aquest dia sigui dedicat exclusivament a la lluita contra la violència de gènere, amb l'objectiu de ressaltar la seva importància simbòlica i de conscienciació.  
  • TERCER.- Compromís continuat: Aquest plenari reafirma el compromís continuat de l'Ajuntament de Premià de Mar en la lluita contra la violència masclista. Instem a seguir implementant i reforçant les polítiques locals que promouen la prevenció, l'atenció a les víctimes i la sensibilització de la comunitat.”  

Denegada, amb els vots a favor del PSC-CP, CP, PECP i CS, els contraris d'EP-JUNTS i d'ERC-AM i l'abstenció del PP.Moció presentada pel grup municipal CP de suport a Palestina i condemna a les accions d'Israel  El grup municipal CP proposa al Ple municipal l'adopció del següent acord:  

  • “Demanar al govern de l'estat espanyol que aturi el comerç d'armes amb Israel.  
  • Lamentar totes les accions de violència contra la població civil que segons el dret internacional humanitari constitueixen crims de guerra.  
  • Fer una crida a aturar immediatament els bombardejos d'Israel sobre la Franja de Gaza, a evitar els desplaçaments forçosos de població i a fer arribar a la Franja, aliments, aigua i electricitat i totes les necessitats bàsiques per a la vida.  
  • Reconèixer que l'ocupació colonial i l'apartheid son les causes estructurals del conflicte i que la comunitat internacional ha d'actuar i fer complir les resolucions de les Nacions Unides, el dret internacional i els drets humans.    - Condemnar enèrgicament la violació del dret internacional, el drets humans i la política colonialista, l'apartheid i l'ocupació de l'Estat d'Israel contra el poble palestí.  
  • Comprometre's a donar suport a les entitats i organitzacions que treballen sobre el terreny en defensa dels drets humans i en la recerca de la fi de l'apartheid israelià  
  • Demanar a la Unió Europea que prengui les mesures necessàries per aturar el bloqueig total que Israel ha imposat a Gaza per aturar el genocidi al poble palestí i garanteixi l'ajuda humanitària.  
  • Instar al Govern espanyol i a la comunitat internacional a intervenir per posar fi a la violència i garantir el respecte als drets humans i les resolucions internacionals.  
  • Comprometre's a no donar suport ni prestar ajuda o assistència que puguin contribuir a mantenir la situació dels territoris ocupats i insta a altres entitats i governs a fer el mateix.  
  • Demanar que es respecti i protegeixi el dret dels refugiats palestins de tornar a les seves cases i recuperar les seves propietats, tal com estableix la Resolució 194 de les Nacions Unides.”

Aprovada amb els vots a favor de 2 regidors del grup municipal d'EP-JUNTS i els dels grups del PSC-CP, ERC-AM, CP i PECP, i les abstencions de 5 regidors del grup municipal d'EP-JUNTS i les dels grups del PP i de CS.

^