Acords del ple municipal del mes d'octubre de 2022
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Notes de Premsa
20 OCTUBRE 2022

El ple municipal ordinari del mes d'octubre es va celebrar el dimecres 19 a la Biblioteca Municipal Martí Rosselló i Lloveras. La relació de punts que es van passar a aprovació i la seva corresponent votació van ser les següents:Lectura i aprovació de l'acta de la sessió anteriorAprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals.Aprovació nom gegant romà i diversos espais públics proposats per la Comissió del NomenclàtorElevar al Ple l'aprovació de dues propostes de denominacions d'espais públics i una d'un entremès festiu.

Aprovades amb els vots favorables de tots els grups municipals.Modificació pressupostària núm. 34 de transferència de crèditAquest expedient de modificació pressupostària de transferència de crèdit, es porta a aprovació per dotar de consignació pressupostària el cost de l'increment de preu de l'energia elèctrica i del gas natural.  

Aprovada amb els vots a favor dels grups municipals  de JXCAT-PDECAT, d'ERC-JXP-AM, del PSC-UXP-CP i de Cs, i les abstencions de CP-AMUNT i de PECP. Modificació art 48 de les BEP i modificació pressupostària núm. 36 de transferència de crèditL'article 48 de les bases d'execució del pressupost contempla la relació de subvencions nominatives a les diferents escoles pel programa de socialització de llibres i/o digitalització, innovació i material educatiu. El motiu d'aquesta modificació pressupostària per transferència és el canvi en l'import de les subvencions a cada escola, i la dotació pressupostària de les aplicacions relatives a aquestes subvencions que siguin despesa d'inversió.  

Aprovada amb els vots a favor dels grups municipals de JXCAT-PDECAT, PSC-UXP-CP i Cs, els contraris d'ERC-JXP-AM i CP-AMUNT i l'abstenció de PECP.Imposició sanció per infraccions de l'Ordenança municipal reguladora de la tinença d'animalsL'article 65.2 de l'Ordenança municipal reguladora de la tinença d'animals atribueix al Ple municipal la competència per resoldre procediments sancionadors quan es tracta d'infraccions greus i molt greus relatives a la tinença de gossos potencialment perillosos.

Aprovada amb els vots a favor dels grups municipals de JXCAT-PDECAT, d'ERC-JXP-AM, del PSC-UXP-CP, de Cs i de PECP i les abstencions de CP-AMUNT.Modificació de l'Ordenança fiscal núm. 2.1. Impost sobre Béns Immobles per l'any 2023Adaptació normativa per concretar la bonificació per aprofitament d'energia provinent del sol, incloure bonificació per punts de recàrrega de vehicles elèctrics, adaptar les normes de gestió i modificar el tipus de gravamen pels béns urbans en general.

Aprovada amb els vots a favor del grup municipal de JXCAT-PDECAT, d'ERC-JXP-AM i del PSC-UXP-CP, els contraris de Cs i les abstencions de CP-AMUNT i de PECP. Modificació de l'Ordenança fiscal núm. 1.1. Ordenança general de gestió, inspecció i recaptació dels ingressos de dret públic municipals per l'any 2023Adaptació normativa per eliminar totes les referències respecte a l'aplicació de la normativa pròpia de l'ORGT en les actuacions per delegació, adequar a normativa i incloure millores tècniques en la redacció dels articles.  

Aprovada amb els vots a favor del grup municipal de JXCAT-PDECAT, d'ERC-JXP-AM, del PSC-UXP-CP, de Cs i de PECP, i les abstencions de CP-AMUNT. Modificació de les ordenances fiscals reguladores dels tributs municipals per l'exercici 2023

OF 2.4 Impost sobre l'Increment de Valor de Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU)

  • Inclusió d'acte no subjecte relatiu al nou supòsit de no subjecció en els casos de transmissions de béns immobles a títol lucratiu conseqüència de violència contra la dona.

OF 2.5 Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO)

  • Inclusió de bonificació fins al 90% per a la instal·lació de punts de recàrrega per vehicles elèctrics.
  • Actualització del mòdul del COAC 587 €/m2.

OF 4.1 Taxa per expedició de documents administratius

  • Es proposa modificar l'article 6 per tal d'equiparar en el quadre de preus les famílies monoparentals a les nombroses, que tinguin els mateixos drets.
  • Es clarifica l'article 8 respecte a acreditar les bonificacions previstes en el quadre de preus.

Aprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals.Modificació Estatuts Mancomunitat dels municipis de Premià de Dalt, Premià de Mar i Vilassar de Dalt per a la prestació del servei de deixalleriaAquest expedient de modificació dels Estatuts de la Mancomunitat es porta a aprovació perquè és necessari modificar del Capítol II sobre l'objecte i les finalitats de la Mancomunitat per poder dur a terme la reutilització i la preparació de productes per a la reutilització de residus que siguin susceptibles de ser aprofitats per altres persones, i així allargar-ne la seva vida útil segons la modificació del text refós de la Llei reguladora dels residus, del 14 de març de 2015, on, les deixalleries que ho desitgin poden desenvolupar activitats de reutilització de productes.

Aprovada amb els vots favorables de tots els grups municipalsMocions no resolutives Moció presentada pel grup municipal CP-AMUNT per la reactivació del teixit associatiu i el voluntariat i la conservació de l'essència de la Festa Major El grup municipal CP-AMUNT proposa al Ple municipal l'adopció del següent acord:

  • “1. Que es convoqui el consell de cultura i la comissió de Festa Major, de forma periòdica, com a part important de la creació i organització de la nostra festa, per tornar a obrir la via de la participació a totes les entitats que hi formen part.
  • 2. Que els concerts de Festa Major tornin a fer-se a la platja entenent que aquest és l'espai idoni i forma part de la nostra essència com a poble.  
  • 3. Que l'estructura de la Festa Major, que s'havia consolidat quan va celebrar el 20è aniversari, sigui respectada i protegida. Que els principals actes que la conformen siguin especialment valorats, entenent que formen part d'un tot i que si es modifica l'estructura d'algun d'ells, pot acabar afectant l'estructura del conjunt.  
  • 4. Que cal reactivar i confirmar la voluntat de l'Ajuntament per fer créixer la Festa Major, respectant la seva idiosincràsia i el voluntariat de les entitats que hi participen.”

Denegada amb els vots a favor dels grups municipals d'ERC-JXP-AM, CP-AMUNT i PECP i els contraris de JXCAT-PDECAT, del PSC-UXP-CP i de Cs. Moció presentada pel grup municipal CP-AMUNT en nom de 'Fora de Càmera' i 'Alerta Solidària' de suport a en Roger i de rebuig a les peticions de presó que se li demanenEl grup municipal CP-AMUNT proposa al Ple municipal l'adopció del següent acord:  

  • “1. Expressar tota la nostra solidaritat i suport a en Roger i el seu entorn davant les peticions de pena que se li demanen, que suposarien la seva entrada a la presó.  
  • 2. Manifestar el nostre rebuig a les peticions de pena de tres anys de presó que li demanen la Fiscalia espanyola i l'advocat dels agents de la Policia Nacional, que considerem totalment injustes, injustificades i desproporcionades.  
  • 3. Expressar el nostre suport a en Roger, el seu grup de suport i a Alerta Solidària davant el judici a què han portat els agents de la Policia Nacional acusats d'agredir en Roger en la seva detenció, i el nostre desig d'aclarir els fets ocorreguts i depurar les responsabilitats pertinents.  
  • 4. Ratificar la nostra condemna als múltiples casos de repressió contra la ciutadania que exerceix el dret a protesta, manifestació i llibertat d'expressió.  
  • 5. Comunicar aquests acords al govern de la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, al Ministeri de l'interior, a Alerta Solidària i al grup de suport Fora de Càmera. Difondre aquests acords i l'aprovació de la moció a través de tots els mitjans municipals.”

Aprovada amb els vots a favor dels grups municipals de JXCAT-PDECAT, d'ERC-JXP-AM, de CP-AMUNT i de PECP i els contraris del PSC-UXP-CP i de Cs. Moció presentada pel grup municipal PECP per afavorir la participació a les eleccions municipals de 2023El grup municipal PECP proposa al Ple municipal l'adopció del següent acord:  

  • “Primer.- Instar a l'Ajuntament de Premià que contacti a través d'sms, correu electrònic i/o trucada telefònica a tots els veïns i veïnes estrangers/es empadronats a Premià de Mar amb dret a vot per a facilitar que realitzin les passes necessàries per a la seva inscripció al cens electoral.  
  • Segon.- Afegir al web municipal tota la informació referent al dret a vot de les persones estrangeres, així com fer una campanya informativa a la revista municipal.  
  • Tercer.- Manifestar la posició favorable de l'Ajuntament de Premià de Mar a la incorporació d'ofici al cens electoral de totes les persones estrangeres comunitàries i no comunitàries que tinguin dret de vot a les eleccions municipals.  
  • Quart.- Manifestar la posició favorable de l'Ajuntament de Premià de Mar a l'efectiu atorgament del Dret de Sufragi en les eleccions municipals a les persones estrangeres residents al municipi.  
  • Cinquè.- Instar a les Corts Generals i al Govern de l'Estat que adoptin les iniciatives legislatives i executives necessàries per a què les persones estrangeres residents gaudeixin del Dret de Sufragi a les properes eleccions municipals.  
  • Sisè.- Instar també el Parlament Europeu, en la línia de les seves resolucions i recomanacions, que legisli a favor del Dret de Vot dels ciutadans i ciutadanes de fora de la Unió Europea a les eleccions municipal.”

Aprovada amb els vots a favor dels grups municipals d'ERC-JXP-AM, CP-AMUNT i PECP, els contraris de JXCAT-PDECAT i del PSC-UXP-CP i l'abstenció de Cs. Moció presentada pel grup municipal PECP amb motiu del 28S, Dia d'acció global per un avortament legal, gratuït i segurEl grup municipal PECP proposa al Ple municipal l'adopció del següent acord:  

  • “PRIMER.- Que l'Ajuntament de Premià de Mar amb motiu de la celebració del 28 de setembre del “DIA D'ACCIÓ GLOBAL PER UN AVORTAMENT LEGAL I SEGUR”, doni suport a la reforma de la “Llei orgànica 2/2010, del 3 de març, de Salut Sexual i Reproductiva i de la Interrupció Voluntària de l'Embaràs”.  
  • SEGON.- Que l'Ajuntament de Premià de Mar insti a les Corts Generals a accelerar els tràmits parlamentaris per a aprovar la reforma de la Llei orgànica 2/2010, de 3 de març, de Salut Sexual i Reproductiva i d'Interrupció Voluntària de l'Embaràs, que:  
    • Garantirà l'accés a l'avortament en centres qualificats de la xarxa sanitària pública, tenint a més en compte un criteri de proximitat perquè les dones no hagin de desplaçar-se per a poder exercir el seu dret.  
    • Eliminarà l'obligatorietat per a les dones de 16 i 17 anys de comptar amb el consentiment matern i patern per a avortar.  
    • Impulsarà la creació d'un registre d'objectors de consciència públic com ja ha avalat el Tribunal Constitucional en la seva sentència 151/2014, de 25 de setembre de 2014, o com assenyalen els diferents organismes europeus per a garantir que en cada centre públic hi hagi professionals que puguin practicar avortaments.    
    • Acabarà amb els 3 dies de reflexió i altres obstacles que avui dia continuen existint a l'hora d'accedir al dret a l'avortament.
    • Transformarà la societat amb un nou model d'educació sexual integral, de qualitat i que normalitzi la diversitat que serà obligatori en totes les etapes vitals de les nenes i nens, adolescents i joves.  
    • Assegurarà la distribució gratuïta de mètodes anticonceptius de barrera en centres educatius, centres penitenciaris i centres socials, que inclourà el finançament amb càrrec a fons públics dels anticonceptius hormonals, inclosos els mètodes reversibles de llarga durada, i que apostarà per reforçar la recerca de la píndola masculina.  
    • Reconeixerà el dret a la baixa laboral d'aquelles dones que tinguin diagnosticada una menstruació incapacitant, així com per a la recuperació després d'un avortament voluntari o involuntari.  
    • Posarà en valor les bones pràctiques ginecològiques i obstètriques recollint per primera vegada que s'han d'evitar les intervencions inadequades o innecessàries en aquest àmbit.  
  • TERCER.- Traslladar aquests acords al Consell Municipal de la Dona, a les entitats feministes del municipi, al Ministeri d'igualtat del govern espanyol, al Parlament de Catalunya i als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats.”

Aprovada amb els vots a favor dels grups municipals de JXCAT-PDECAT, d'ERC-JXP-AM, de CP-AMUNT, del PSC-UXP-CP i de PECP i les abstencions de Cs. Moció presentada pel grup municipal Cs d'impuls de l'economia circularEl grup municipal Cs proposa al Ple municipal l'adopció del següent acord:  

  • 1. “Creación de una hoja de ruta que sirva de guía para la implementación de la estrategia de transición hacia una economía circular que incluya:  - Ordenar las oportunidades según su potencial de horizonte temporal de implementación, - Detallar las acciones a llevar a cabo por parte de la administración, - Asignar calendarios y responsabilidades, - Identificar fuentes de financiación para impulsar las acciones.  
  • 2. Divulgar el concepto de economía circular y dar orientaciones prácticas a los vecinos y vecinas de Premià de Mar.  
  • 3. Que la puesta en marcha de la recogida selectiva de recursos venga acompañada de puntos verdes móviles, que sirvan tanto como puntos de información como de recogida de residuos, y de puntos de intercambio de recursos.  
  • 4. Aplicar activamente la economía circular dentro de los diferentes servicios que presta nuestro Ayuntamiento.    
    • Que se estudie el aprovechamiento de embalses subterráneos de recogida de aguas pluviales para el riego de parques y limpieza de calles.
    • Que se utilicen las aguas grises de las instalaciones deportivas, con los filtros adecuados para la limpieza de calle y riego de parques.
    • Implantación del bus eléctrico dentro del plan de movilidad urbano de nuestra ciudad.  
  • 5. Fomentar la economía circular en la contratación pública y en la gestión urbanística de nuestro municipio.  
    • Que cualquier nueva construcción de vivienda vertical tenga un porcentaje de vivienda pública.
    • Que cualquier nueva construcción garantice criterios de construcción más sostenibles en la nueva edificación y placas solares en las zonas comunes.
    • Reducción de impuestos para aquellos bloques de viviendas o viviendas particulares que decidan poner placas solares en zonas comunes.
    • Fomentar los modelos de producción circulares en el tejido económico premianec.
    • Fomentar el intercambio de productos, mercadillos de intercambio de ropa, libros, juego, etc. Para dar una segunda vida a productos usados y evitar que acaben como desecho.
    • Crear una red de recogida de comida sobrante en establecimientos, para poderla distribuir entre las personas que lo necesiten.
    • Creación de una plataforma colaborativa a nivel público-privado enfocada al emprendimiento verde y circular.
    • Creación de una línea de ayudas de apoyo financiero a los negocios mediante subvenciones o avales.
    • Creación de un servicio a las empresas de apoyo técnico, asesoramiento, formación y demostración de buenas prácticas en economía circular.”  

Aprovada amb els vots favorables de tots els grups municipals. Moció presentada pel grup municipal ERC-JxP-AM per exigir inversions pendents i millores al sistema de RodaliesEl grup municipal ERC-JxP-AM proposa al Ple municipal l'adopció del següent acord:  

  • “PRIMER.- Exigir al Govern de l'Estat l'execució urgent de la inversió infraestructural pendent a tot el sistema ferroviari català per assolir una xarxa de qualitat, complint els terminis del Pla de Rodalies i afegint-hi les millores necessàries per incrementar la capacitat i seguretat de la xarxa, millorar la integració urbana, renovar el parc mòbil, augmentar l'accessibilitat, adequar estacions i, en general, totes les eines d'atenció a l'usuari.  
  • SEGON.- Instar al Govern de l'Estat a completar íntegrament el traspàs del Servei de Rodalies i les infraestructures d'aquest servei, acompanyat dels recursos necessaris per a la seva gestió.    
  • TERCER.- Instar a totes les administracions a treballar en la línia dels objectius de desenvolupament sostenible 2030 i de la mitigació dels efectes del canvi climàtic, amb accions per incrementar l’ús del tren en detriment del vehicle privat.  
  • QUART.- Demanar al Govern de la Generalitat i al de l'Estat que totes les inversions ferroviàries al conjunt de Catalunya es prioritzin tenint en compte les necessitats d'equilibri territorial del país i segons els plans específics de mobilitat, les taules de mobilitat territorials, els projectes de tren-tramvia plantejats per a nuclis urbans i els desplegaments pendents de xarxa ferroviària a comarques.  
  • CINQUÈ.- Demanar al govern de la Generalitat que, una vegada assumit plenament aquest servei, elabori un pla de gestió que elevi l'estàndard de prestació del servei de Rodalies per proporcionar un servei de qualitat i atractiu per a les persones usuàries.  
  • SISÈ.- Comunicar aquest acord a tots els grups polítics del Parlament de Catalunya i del Congrés dels Diputats, al Departament de Polítiques Digitals i Territori, al Ministeri de Foment i difondre'l a la ciutadania.”

Aprovada amb els vots a favor dels grups municipals de JXCAT-PDECAT, d'ERC-JXP-AM, de CP-AMUNT, del PSC-UXP-CP i de PECP, i els contraris de Cs.  

^