L´Ajuntament impulsa una actuació integral per millorar l´estacionament de vehicles a tot el municipi
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònicCompartir
Imprimir
Notes de Premsa
14 MAIG 2012

Roda premsa Actuació Integral Zones Apacament

Diverses modificacions a la zona blava, la creació d’una zona verda i millores en les condicions per adquirir places als aparcaments públics són algunes de les millores


La regidora de Governació i Seguretat Ciutadana, Marisa Ferreras i del gerent de Primília Serveis, Jordi Lluch, han presentat davant els mitjans de comunicació les mesures que l'Ajuntament aplicarà per millorar la manca d’aparcament als carrers. Es tracta d'una actuació integral orientada a reduir les molèsties que pateixen els veïns a causa dels problemes per aparcar i que, alhora, permetrà donar resposta a les diverses necessitats de cada zona. 

Durant la seva intervenció, la regidora Marisa Ferreras ha destacat la importància d'aquesta actuació, que  té com a doble objectiu evitar les molèsties als veïns i dinamiatzar el comerç, alhora que ha recordat que Premià de Mar compta amb la zona comercial més rellevant del Baix Maresme i que aquestes mesures demostren que "hem escoltat els comerciants". D'altra banda, Ferreras ha afegit que amb aquestes mesures "estem endreçant el poble", i  ha afegit que l'Ajuntament està treballant per trobar una solució als problemes d'aparcament que actualment hi ha a la zona del barri del Gas, després que s'hagin peatonalitzat diversos carrers. 

Per la seva part, Jordi Lluch ha destacat la importància de les actuacions de la zona blava i la zona verda que es faran a Can Farrerons ja que amb la transformació que es farà al barri els propers anys (a través de la subvenció de la Llei de Barris), està previst que desapareguin places d'aparcament que actualment hi ha al carrer. D'aquesta manera, ha afegit Lluch, "ens avancem i posem solució al futur impacte que el projecte previst tindrà sobre l'aparcament en superfície".

Cal destacar que l’aparcament és una de les principals mancances de Premià de Mar. La gran densitat de població (28.310 habitants i una extensió de 1,92km2), la configuració dels carrers i la construcció massiva que es va fer als anys 60-70 d’edificis sense aparcaments soterranis, fa que a molts carrers i/o barris els veïns tinguin veritables dificultats per trobar aparcament.

Aquestes mesures, a les quals cal sumar l’entrada en funcionament del nou aparcament de la plaça dels Països Catalans, la tardor del 2011, són les següents:

 1. Aplicar una reordenació de la Zona Blava Municipal que es constitueixi en una ajuda a l’activitat econòmica i comercial de Premià de Mar. Completar aquest model implantant el concepte de Zona Verda d’aparcament residencial en determinats punts del municipi.
 2. Aprovar nous preus reduïts i ampliar la oferta de terminis per a l’aparcament soterrani de la Biblioteca Municipal Martí Rosselló, per tal de facilitar al major nombre de ciutadans l’accés a un aparcament per al seu vehicle privat.
 3. Ampliar la oferta de terminis i incloure la opció de lloguer a l’aparcament de Can Boter per tal d’augmentar la competitivitat de la oferta municipal.
 4.  Obrir la concessió o el lloguer de les places de l’aparcament de la Sardana que fins ara eren de rotació per incrementar l’oferta a la zona centre i casc antic. Cal destacar que aquesta és la zona a on s’han eliminat més aparcaments en superfície, amb motiu del procés per alliberar els carrers més estrets dels vehicles.
 5. Aplicar un pla de comercialització de les places d’aparcament municipal residencial.


1A: REORDENACIÓ DE LA ZONA BLAVA MUNICIPAL:

La zona blava per a l’estacionament de vehicles té per objectiu ordenar la  mobilitat i estimular el comerç local. Per tal de millorar l’ordenació de l’estacionament de vehicles per a temps limitat a determinades zones es proposen, les següents modificacions:

Reubicació de 94 places:

 • 51 places del pàrquing de la Sardana, que passarà a ser estrictament residencial
 • 27 places de la plaça dels Països Catalans (Joan Prim) i 1 al carrer Unió amb Nord)
 • 6 places que actualment són ocupades per contenidors : 2 al carrer Joan Prim, 2 al carrer Passatge Manent i 2 al carrer Romà Piera
 • 2 places al carrer Passatge Manent que properament seran suprimides per millores de l’aigua potable.
 • 7 places dels voltants de la Plaça de la Sardana

La nova distribució d’aquestes places és la següent:

 • 7 places al carrer Gran Via Lluis Companys entre els carrers Riera de Premià i Marina. La Gran Via Lluis Companys és l’arteria principal del comerç de Premià de Mar i per això es considera adequada aquesta ubicació.
 • 5 places al carrer de la Plaça entre els carrers Enric Granados i Jacint Verdaguer. Es tracta d’una zona a on hi ha bastant comerç i això facilitaria la rotació.
 • 5 places al carrer Mossèn Jacint Verdaguer entre el carrer Dr. Fleming i el carrer Joan Prim, un dels carrers més transitats i comercials del centre de Premià de Mar.
 • 13 places al carrer Joan Prim distribuïdes de la següent manera:
 • 6 places entre el carrer Mossèn Jacint Verdaguer i Enric Granados.
 • 7 places entre el carrer Enric Granados i Pilar.
 • 11 places al carrer del Pilar entre les carrers Elisenda de Montcada i Joan Prim. Aquesta àrea de zona blava donaria suport a l’Oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya i als comerços del voltant.
 • 10 places al carrer de la Mercè entre els carrers Ramon i Cajal i Passatge del General Prim dins de l’àrea d’influència del Centre d’Assistència Primària de Premià de Mar.
 • Actualment, algunes de les places dels carrers l’Esperança, Passatge d’en Manent i Eixample són massa petites i per tant hi aparquen menys cotxes. Es proposa eliminar 4 places del carrer Passatge Manent, 1 del carrer Eixample i 2 del carrer Esperança, ampliant la mida de les existents. En total s’eliminaran 7 places, 6 de les quals es traslladaran al c/ Esperança.
 • 8 places al carrer d’Alegria, un carrer ubicat a l’àrea d’influència comercial del centre de Premià de Mar.

El balanç inicial d’aquestes reubicacions seria la reducció de 94 places i la creació de 65 noves places d’aparcament, però cal sumar-hi les 217 places de rotació del nou aparcament de la plaça dels Països Catalans, que reforcen l’oferta d’aparcament adreçat a millorar l’accessibilitat al comerç local.

Nova àrea de zona blava a la zona de la plaça Dr. Ferran
Al barri de Can Farrerons hi ha una zona amb un comerç emergent que es veuria reforçat amb la creació d’una nova àrea de zona blava, tal com han fet saber els comerciants de la zona.

Aquesta nova zona blava serà la següent:

 • 30 places al carrer Enric Granados entre la carretera de Vilassar de Dalt i el carrer Santiago Russinyol.
 • 20 places a la Plaça del Dr. Ferran.

La creació d’aquestes noves places suposa un increment de 21 places de zona blava en tot el municipi (sense tenir en compte les de rotació de l’aparcament de la Plaça dels Països Catalans), un augment que s’ha fet pensant en ampliar la viabilitat comercial.

Nova zona blava d’estiu (gratuïta pels veïns) a la zona del Palmar
A la zona coneguda com el “Palmar” s’hi farà una nova zona blava d’estiu (els veïns no han de pagar per aparcar-hi) de 211 places. El funcionament serà el mateix que a la zona blava d’estiu de Can Pou-Camp de Mar: funcionarà de  9h a 20h de dilluns a diumenges, festius inclosos, del 15 de juny al 15 de setembre.

Els carrers a on se situarà aquesta nova zona blava són:
• Avinguda del Torrent Castells (entre Gran Via i Pg San Juan Bautista): 105 places.
• Carrer Enric Borràs (entre c/ Abat Oliba i Torrent Malet): 66 places.
• Carrer Torrent Malet: 40 places.


Aquesta nova zona d’estiu permetrà alliberar de vehicles els següents espais verds:

 • Zona Enric Borràs /Pg Sant Joan Baptista/Abat Oliba i Torrent Castells.
 • Zona a tocar de l’Escola La Salle/ Gran Via de Lluis Companys/ Abat Oliba i Torrent Castells.

Adequació horaris i preus zones blaves:

Des de l’any 2006 els preus de la zona blava de Premià de Mar no s’han    modificat i comparativament són molt inferiors als de les de poblacions veïnes, per la qual cosa es farà una actualització dels imports. Al mateix temps, l’horari de funcionament de les zones blaves s’adaptarà a l’horari comercial. El nou horari serà el següent:

Horari matí: De 9:00h a 13:30h
Horari tarda: De 17:00 a 20:30h

L’horari de zona blava de la zona d’estiu es mantindrà igual que fins ara:
De 9:00h a 20:00h de dilluns a diumenge, festius inclosos.

1B: IMPLEMENTACIÓ DE LA ZONA VERDA:

Amb l’objectiu de millorar la mobilitat urbana de la població s’habilitarà una zona d’estacionament regulat amb bonificació de l’aparcament pels veïns residents de la zona, que podran gaudir d’unes tarifes econòmiques. Aquestes zones verdes seran les següents:


 Zona 1:  Zona “centre”: 120 places

 • C/ Unió/Elisenda de Montcada: 17 places de zona verda que s’habilitaran a una banda del carrer. A l’altra banda es col•locarà la zona de càrrega i descarrega, zona per a motos i bicicletes i espai reservat pel centre social.
 • C/ Unió/Ramon Llull: 21 places a banda i banda del carrer.
 • C/ Elisenda de Montcada/Unió: 12 places.
 • C/ Elisenda de Montcada/Pompeu Fabra: 13 places
 • C/ Romà Riera i Arcal/Elisenda de Montcada: 34 places a banda i banda del carrer.
 • C/ Pompeu Fabra/Ramon Llull: 23 places a banda i banda del carrer.

Zona 2:  Dr. Ferran: 132  places

 • C/ Santiago Rusiñol: 40 places repartides de la següent manera:
  • Amb c/ Pilar: 12 places
  • Amb Plaça Dr. Ferran: 21 places
  • Amb Pintor Pau Roig: 7 places
 • C/ Enric Granados amb Torrent de la Fontsana: 16 places.
 • C/ Francesc Mas i Abril: 30 places repartides de la següent manera:
  • Amb Jacint Verdaguer: 17 places
  • Amb Gran Via: 13 places 
 • C/ Jacint Verdaguer amb Santiago Rusiñol: 9 places.
  • C/ Gran Via amb Plaça Dr. Ferran: 11 places.
  • C/ Torrent de la Fontsana amb Plaça Dr. Ferran: 26 places.  


Horaris i preus:

L’horari de pagament de la zona verda serà de dilluns a divendres de 9:00h a 20:30h.
Tarifes per als veïns residents de la zona: 2€ (IVA inclòs)  per setmana, de dilluns a divendres.
Tarifa per a No Residents: 1,50€/ hora amb un màxim de 2 hores.


2-APARCAMENT BIBLIOTECA MUNICIPAL MARTÍ ROSSELLÓ:

Tot i que el barri de Can Farrerons a on es troba ubicat aquest aparcament és deficitari en aparcaments de vehicles, l’actual situació econòmica ha provocat que la demanda de places per part dels ciutadans no hagi estat la previsible. Per a aquest motiu, s’ha fet una actualització dels preus i un augment de les opcions de terminis de concessió per a l’adquisició de les places.

Nous preus i terminis:

Concessió:

 • 71 anys: 21.000€ (IVA no inclòs)
 • 50 anys: 16.300€  (IVA no inclòs)  
 • 40 anys: 13.300€ (IVA no inclòs)
 • 30 anys: 10.100€ (IVA no inclòs)
 • 20 anys: 6.850€ (IVA no inclòs)
 • 10 anys: 3.500€ (IVA no inclòs)

-Lloguer mensual: 67,80€ (IVA no inclòs)

3.- APARCAMENT CAN BOTER:

Nous preus i terminis:

Concessió:

 • 20 anys: d’11.500€ a 12.500€ (IVA no inclòs)
 • 50 anys: de 18.250€ a 19.710€ (IVA no inclòs)

Descompte de 500 euros per plaça per a aquells compradors que n’adquireixin més d’una.

Lloguer mensual:  67,80€ (IVA no inclòs).


4.- APARCAMENT PLAÇA LA SARDANA:

S’obre la concessió o el lloguer de les places de l’aparcament de la Sardana que havien estat de rotació.


Nous preus i terminis:  

Concessió:

 • 40 anys: 19.500 (IVA no inclòs)
 • 40 anys cotxe petit: 16.900 (IVA no inclòs)
 • 30 anys: 17.000 (IVA no inclòs)
 • 20 anys: 12.500€ (IVA no inclòs)
 • 10 anys: 6.700 (IVA no inclòs)

Descompte especial per la compra de 10 o més places: 500€ per plaça.

Lloguer mensual: 76,27€ (IVA no inclòs)


5.- PLA DE COMERCIALITZACIÓ DELS APARCAMENTS MUNICIPALS:

Per tal de donar a conèixer a la població els nous preus i terminis de concessions de les places dels aparcaments municipals, s’han previst diverses accions de comunicació a través dels mitjans municipals, díptics i cartells, a més dels administradors de finques del municipi.

 

^