Prestació extraordinària per cessament d'activitat
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Ajuts COVID19
 
  • Tipus d'ajut

    Prestació directaAtorgat per

    Secretaria de Estado de la Seguridad Social

    A qui va adreçat

    S'hi poden acollir les persones treballadores autònomes que hagin hagut de suspendre l'activitat de manera directa per la declaració d'estat d'alarma. També hi tindran dret les que tot i no estar afectats de manera directa per la declaració d'estat d'alarma, en el mes anterior al que es sol·licita la prestació, puguin acreditar que la seva facturació ha disminuït, com a mínim, un 75% respecte a la mitjana del semestre anterior.

    • Socis cooperativistes: Els socis treballadors de les cooperatives de treball associat que hagin optat per la categoria de treballadors per compte propi en el règim especial que correspongui, també tenen dret a aquesta prestació extraordinària si compleixen els requisits.
    • Autònoms societaris: També tenen dret a aquesta prestació extraordinària si compleixen els requisits.
         

    Requisits

    • Ser major de divuit anys.

    • Estar empadronats i residir legalment en un municipi de Catalunya.

    • Ser treballador/a per compte propi i haver suspès o reduït l'activitat econòmica com a conseqüència de la crisis sanitària derivada de la COVID-19.

    • Haver sofert una reducció involuntària de les rentes de treball o de la facturació del total dels mesos de març i abril de 2020, superior al 30% en comparació amb el mateix període de l'any anterior, com a conseqüència de la Covid-19. En el cas de persones amb una alta per compte propi interior a 1 any, la comparació es realitzarà amb la mitja dels resultats mensuals des de la data d'inici efectiu del lloc de treball o de l'alta com autònom/a. 

    • Els ingressos econòmics de la persona sol·licitant i tota la seva unitat familiar durant el període de març i abril de 2020 han de ser inferiors de mitja als 2.098,37€ bruts. A aquests efectes es computaran els ingressos econòmics de totes les persones que formen part de la unitat familiar. S'entén per unitat familiar la formada per una o més persones que convisquin en el mateix domicili i que entre elles mantenen un vincle conjugal o de parella estable, o vincles familiars per consanguinitat o afinitat fins a segon grau, així com per adopció o acollida o vincles de convivència assimilats als vincles mencionats, excloent als que siguin de simple veïnatge compartit.

    • La persona sol·licitat ha de tenir familiars que convisquin amb ella i al seu càrrec.

    • En el cas dels treballadors fixes discontinus s'adaptaran els requisits a les seves particularitats en raó de la seva condició.

    • Estar afiliats i donats d'alta, en la data de la declaració de l'estat d'alarma, en el règim especial de la Seguretat Social dels treballadors per compte propi o autònoms o, si s'escau, en el règim especial de la Seguretat Social dels Treballadors del Mar.
    • En el cas que la seva activitat no es vegi directament suspesa en virtut del que preveu el Reial Decret 463/2020, de 14 de març, acreditar la reducció de la seva facturació en, almenys, un 75 per cent, en relació amb la efectuada en el semestre anterior.
    • Trobar-se al corrent en el pagament de les quotes a la Seguretat Social.

    Import

     L'import de la prestació es determinarà aplicant el 70% a la base reguladora. Quan no s'acrediti el període mínim de cotització per tenir dret a la prestació, l'import de la prestació serà del 70% sobre la base mínima de cotització. Durada La prestació té una durada d'un mes, i s'amplia si és el cas, fins el darrer dia del mes en el que acabi l'estat d'alarma (si l'estat d'alarma es prorroga i té una durada superior al mes). Termini de sol·licitud

    El termini per a sol·licitar la prestació s'inicia el 30 d'abril i finalitzarà quan s'esgotin els Fons destinats a la prestació.

    Com demanar-lo

    Al web de la Generalitat a través del següent enllaç

    A tenir en compte En ser una prestació extraordinària, la Seguretat Social ha donat la indicació de no tramitar la baixa de l'activitat ni a la Seguretat Social ni a Hisenda.

    • No s'ha de retornar el rebut de la quota d'autònoms de març.
    • La tresoreria ha donat la indicació que no suspèn els terminis de liquidació ni d'ingrés de les quotes, ja sigui de treballadors com d'autònoms.
    • Atès que és molt poc probable que la prestació es pugui resoldre amb antelació suficient a l'enviament dels càrrecs per transferència de les quotes d'autònoms, a la majoria li serà carregada la quota.
    • També es pot demanar l'aplaçament del pagament de la quota d'autònoms, atès que pel seu import, no requereix cap tipus de garantia.
    • Els autònoms que tinguin tarifa plana NO perdran la bonificació si s'acullen a la petició de prestació que estableix el Decret, tot i estar condicionada al manteniment de l'activitat.
    • La prestació no exigeix que es deixi de treballar, de manera que sempre que es mantingui la reducció de facturació del 75% es podrà percebre la prestació. 

    Més informació

    Normativa aplicable

    Real Decreto-ley 8/2020, de 17 de marzo, de medidas urgentes extraordinarias para hacer frente al impacto económico y social del COVID-19 (Article 17)  

    Administració responsable

    Govern Central

^