Escut de Premià de Mar
Documents
 

Can Manent
 Can Manent

La masia de Can Manent és l´edifici més antic de Premià de Mar que es conserva sencer. És anterior fins i tot a la independència de Premià de Mar (1836). La masia va ser construïda l´any 1616, però no seria fins el 1708 que creixeria fins adquirir l´aspecte actual.

Ben a prop d´aquí (camí de l´estació de tren) hi ha Can Batlle, que segueix Can Manent en edat: es va alçar deu anys més tard, el 1626. Cal tenir en compte, però, que tal com la veiem avui Can Batlle és el resultat de les reformes portades a terme el 1964.

En els segles de l´edat moderna totes dues masies disposaven d´unes plantacions de vinyes que arribaven gairebé fins al mar, ja que aleshores la costa premianenca no es trobava seccionada pel tren.

Un altre punt en comú dels dos edificis és que tant Can Batlle com Can Manent han complert funcions que van més enllà de les que esperaríem d´una masia convencional. A finals del segle XVII Can Manent era una parada de la diligència que anava pel Camí Ral des de Barcelona fins a Perpinyà i un indret on es podien allotjar els viatgers que passaven per Premià, com una estació de servei per a cavalleries. Sembla ser que la família Manent sentia certa predilecció pels transports perquè temps després va col·laborar amb el seu carro a traginar les pedres necessàries per a la construcció de la línia del ferrocarril entre Mataró i Barcelona.

L´any 1983 l´Ajuntament de Premià de Mar va remodelar Can Manent per tal d´acollir-hi la Biblioteca Municipal i el Museu de l´Estampació. Tanmateix, avui l´una i l´altre han escollit nous emplaçaments més adients per al seu fi cultural.

A més d´estudiants i lectors empedreïts, uns altres dels personatges propis de Can Manent són els avis del Casal de la Gent Gran, adjacent a l´edifici principal i que es troba situat just on als seus orígens hi havia l´era de la masia.