Escut de Premià de Mar
Documents
 

La Salle
 La Salle

A la primeria del segle XX, el polític Émile Combes, defensor del laïcisme de l'estat, aplicà a França la llei de 1901 que prohibia a les congregacions religioses l'exercici de l'ensenyament i tot un seguit de lleis que marcaven la separació entre l’església i l’estat. Aquest fet va tenir la seva repercussió a Premià de Mar: significà que les entitats religioses franceses ja no podien dedicar-se a l’educació, la qual cosa va provocar una diàspora dels ensenyants catòlics a altres països. Precisament, una comunitat d’aquests religiosos va decidir instal·lar-se a Premià de Mar i aixecar el que avui dia coneixem com l’escola de La Salle.

La construcció de l’edifici principal es va fer entre els anys 1906 i 1908, amb el propòsit inicial de convertir-se en un centre d’ensenyament per als frares que havien d’anar a exercir de missioners a l’Amèrica Llatina. Però l’origen de La Salle és encara més antic: els actuals vestidors esportius es troben on antigament hi havia la masia original de la finca, construïda a la dècada de 1860. El constructor de l’edifici era francès, d’aquí que es conegués com a “can Jaques”.

L’any 1922 es va afegir al complex una escola per als nens de la població, coneguda com l’escola de Nostra Senyora del Port. Aquesta escola es va enderrocar el 1967, quan va desaparèixer l’escola de formació de frares i tots els alumnes es van traslladar a l’edifici principal.

L’edifici de La Salle també va ser un dels escenaris de la Guerra Civil. Primer, com a centre de transmissions del bàndol republicà; un fet que, juntament a la proximitat de l’estació de la Descàrrega, va convertir La Salle en un dels objectius a bombardejar per part de l’exèrcit franquista. En acabar la guerra, durant la seva estada a Premià de Mar els soldats de la Divisió Littorio es van instal·lar al noviciat, mentre que els oficials van hostatjar-se en cases particulars del poble.