Escut de Premià de Mar
Documents
 

Patronat
 Patronat

Els marcs arrodonits de les portes del Patronat conformen una de les façanes més peculiars de Premià de Mar. L´edifici seu del Patronat Social Premianenc és una mostra del modernisme català de principis del segle XX, però a dia d´avui desconeixem el nom de l´arquitecte que el va dissenyar.

En aquest punt del carrer mossèn Paradeda el 1918 s´hi va inaugurar el Cinema Catalunya. Era la segona sala de cinema de Premià de Mar: la competència amb el cinema de l´Amistat estava servida.

Ara bé, qui era aquest home que dóna nom al carrer? Doncs bé, mossèn Josep Paradeda era el rector de la parròquia de Sant Cristòfol que l´any 1928 va propiciar la creació del Patronat Catequístic.

Conjuntant els ensenyaments religiosos i la cultura popular amb un cert esperit de màrqueting, mossèn Paradeda va ser l´instigador, per exemple, de permetre l´entrada lliure als espectacles a tots aquells nens que presentessin un tiquet conforme havien assistit a la darrera sessió del catecisme parroquial. De fet, aquesta relació entre teologia i cinematografia va ser tal que, durant la postguerra i mentre no es remodelava l´església de Sant Cristòfol, el cinema era el lloc on s´hi deia missa.

El gran gir del Patronat va succeir el 1971 quan, per tal de demostrar el nou tarannà laic de l´entitat, es va canviar el nom del Patronat Catequístic pel de Patronat Social Premianenc, amb el qual encara avui és conegut. Eren els darrers anys del franquisme i tota l´efervescència social dels setanta es va deixar notar al Patronat amb actuacions com les d´Ovidi Montllor o Quico Pi de la Serra.

Actualment, el Patronat té una sala amb platea, amfiteatre i 170 butaques. Allí s´hi pot veure una programació teatral pròpia i projeccions periòdiques de cinema.