Cultura i Festes
Can Maristany
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònicCompartir
Imprimir
Documents
 

Can Maristany
 Can Maristany

Can Maristany és una torre de luxe construïda entre els anys 1916 i 1920. Els seus propietaris originals, la família Maristany, eren també els propietaris d’una fàbrica situada al carrer de l’Esperança, anomenada ca l’Escoda. En aquells temps, era una fàbrica de teixits coneguda com a “can Pedritus”, del nom del seu amo, Pere Maristany.

La construcció de la torre de Can Maristany havia de ser una mostra de l’opulència de la família i per això van optar per un senyorial estil noucentista; l’escalinata i el porxo de l’entrada a la primera planta en són un bon exemple. Però l’economia de l’època, amb la fi de la Primera Guerra Mundial, no ajudava al finançament d’una construcció tan ufanosa, i la família Maristany s’hi va deixar bona part de les inversions previstes per a la fàbrica, que es veuria obligada a tancar el 1926.

L’Ajuntament de Premià de Mar va adquirir l’edifici l’any 1988 i el 1991 s’hi instal·là l’Escola Municipal de Música, ubicada fins llavors als locals de la Cooperativa La Unió, al carrer Sant Pau. Per tal de fer efectiu aquest trasllat van ser necessàries diverses reformes per eixamplar la torre original; per exemple,  i entre altres coses, amb la construcció de l’auditori en un lateral de l’edifici. Curiosament, és aquest mateix auditori el que el consistori ofereix per celebrar-hi casaments civils.

Actualment a ningú li sobtarà veure com els estudiants arrosseguen els seus instruments pel jardí de Can Maristany camí de classe, però probablement la imatge més curiosa de la història de Can Maristany ens porti a un curt període de finals dels anys setanta quan en aquest jardí s’hi podia jugar a minigolf.

^