Ajuntament de Premià de Mar

Portada> Cultura i Festes> Festes i cultura popular
Festes i cultura popular

Promocionar la cultura local en totes les seves manifestacions festives i en especial la cultura popular i tradicional com a generador de perfil d´identitat col·lectiva. Les festes tradicionals són celebracions ciutadanes vinculades a preservar o recuperar un patrimoni cultural popular.

Els projectes festius són treballats i compartits amb les comissions de festes i les entitats de Premià de Mar.

.

Cicle de Nadal-Reis

Nadal ReisAl llarg del cicle nadalenc hi ha tota una sèrie d´activitats lúdico-festives, adreçades sobretot als més menuts. El cicle culmina amb la cavalcada de Reis del dia 5 de gener.

.

Carnaval-Festa Major d´Hivern

Carnaval - Festa Major d'HivernDe periodicitat variable, desenvolupa els actes festius propis del Carnaval (ball, rua de comparses, crema del Carnestoltes…) combinat amb l´antiga Festa Major d´Hivern que es feia abans de la guerra civil, en la que destacava el ball de la Disfressada, una variant del ball de Gitanes, que ha estat recuperat per l´entitat De Bòlit!

S´hi han afegit elements de recent creació, com són els Penjaculpes, és a dir, els antics esperits de les fàbriques de Premià, que cada any expliquen les seves circumstàncies alhora que es fa difusió del passat industrial de Premià de Mar.

Més informació a l web de la Festa Major d'Hivern

.

Sant Jordi

Sant JordiFesta eminentment de caràcter cultural, desenvolupa actes com ara el concurs literari de Sant Jordi o les tradicionals parades de llibres i roses a la plaça de l´Ajuntament. La Biblioteca Martí Rosselló en té tot el protagonisme

.

Rebombori

RebomboriÉs la festa de la cultura popular i tradicional de la població. Se celebra durant la darrer cap de setmana de maig, amb activitats per a totes les edats.

Cada any per les festes del Rebombori, festes de la cultura popular i tradicional, es realitzen diversos actes i activitats durant tres dies. Aquests festa l´organitza l´Ajuntament de Premià de Mar amb la col·laboració de l´Associació De Bòlit! Que és una entitat coordinadora de colles de cultura popular i tradicional (geganters, tabalers, diables, capgrossos, xanquers, bastoners, etc.).

El Rebombori és la festa de la Cultura Popular i Tradicional per excelència.

.

Arribada de la Flama del Canigó i revetlla

Flama del Canigó i revetllaCoincideix amb els actes típics de la revetlla de Sant Joan. Malgrat tractar-se d´una festa participativa, encara ha d´acabar de trobar el seu format definitiu.

.

Festa Major

Festa MajorAmb el leit-motiv d´una invasió de pirates comandats pel sanguinari Omar, entorn del 10 de juliol els premianencs, amb l´Ester i en Martí al capdavant, veuran desembarcar els pirates barbarescos a les seves platges després d´un espectacle singular, i no tindran més remei que defensar-se de l´atac.

Al llarg dels 5 dies oficials de la Festa Major es viuran actes per a totes les edats i tots els gustos, destacant els concerts, els balls (de Gala i Tronera), la baixada d´andròmines, el mercat d´esclaus, la nit de colles, la diada castellera, les havaneres, el castell de focs…

L´expulsió dels pirates posa fi a una festa on hi ha per triar i remenar.

Val a dir que la Festa Major té una especial rellevància per la col·laboració de voluntàries i voluntàris.

Més informació al web de la Festa Major.

.

Festes de barri

Festes de BarriOrganitzades per les respectives associacions de veïns, es duen a terme entre els mesos de juny i setembre.

Els barris organitzadors són:

  • Casc Antic (AVECA)
  • Barri de Llevant
  • Barri de Can Pou-Camp de Mar
  • Barri de Can Ferrerons
  • Barri Cotet o de Santa Maria
  • Barri Tarter-Maresme
  • Barri Banyeres-Sol i Mar
  • Barri del Gas

.

Diada Nacional

DiadaEs tracta d´una festa institucional, que ateses les especials circumstàncies polítiques que ens envolten, ens darrers anys ha tingut un augment significatiu de participants.

.

Festes organitzades per les entitats premianenques

Festes organitzades per les entitatsAl llarg del cicle festiu anual hi ha algunes festes que es van desenvolupant, propiciades per les entitats que les organitzen, i que compten amb el suport de la Regidoria de Festes. En són un exemple l´Aplec de Nit, les Creus de Maig, o determinades audicions especials de sardanes.

Destaquem:
Foto: Comissió de pirates i premianencs
Foto: Comissió de pirates i premianencs

Tots els nenes i nenes que tinguin entre 7 i 12 anys es poden inscriure per participar al Desembarcament Petit formant part del teatre de la platja, de la cercavila, del saqueig..etc.

Les inscripcions es poden fer fins dimecres 5 d’abril al web, a on també es publicaran els resultats de les inscripcions i tota la informació actualitzada. 

En cas que la demanda d'inscripcions superi les places de participació disponibles, el 6 d’abril es farà un sorteig públic del número de tall i el sentit per on es començaran a comptar les inscripcions.

Comparsa guanyadora. Foto: Esther de Prades.
 Comparsa guanyadora. Foto: Esther de Prades.
La comparsa “Los Crestis” va obtenir el primer premi de la Rua de comparses. El segon premi va ser per a “Planeta Salle” i el tercer per a “La colla de l'hort amb els makus de Vilassar”.

Hi va haver un accèssit per a “L'Odissea d'Ulisses” i el premi a la simpatia va ser per a la comparsa “El corralet”.Llegir +
 
AJUNTAMENT DE PREMIÀ DE MAR
Plaça de l'Ajuntament, 1 - 08330 Premià de Mar
Tel: 93 741 74 00 - Fax: 93 741 74 25
info@premiademar.cat

AMB LA COL·LABORACIÓ DE:
Diputació de Barcelona

^