Crònica del ple ordinari del 20 de novembre de 2013
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònicCompartir
Imprimir
Cròniques del Ple
21 NOVEMBRE 2013
 • Sessió plenària de contingut la que es va viure ahir a la sala d’actes de les naus de l’Antiga Fàbrica del Gas. Com estava previst, el ple de novembre va discutir i aprovar els pressupostos municipals per l’any 2014, però també una bateria de punts destacats de diverses àrees, en una sessió que va superar les quatre hores de durada.

  Anem directament a la discussió del pressupost municipal, el punt tradicionalment de més contingut polític dels que es tracten al llarg de l’any i que, en el cas d’ahir, tampoc no es va deslliurar d’alguns intercanvis de retrets. El tinent d’alcalde d’Administració i regidor d’Hisenda, va llegir la presentació dels elements que composen un pressupost que l’any 2014 gestionarà 21.650.000€. Al final del seu discurs, Méndez va resumir així les característiques més destacades dels números municipals de l’any vinent.

  Tot seguit va ser el torn d’intervenir dels grups de l’oposició començant per la Coalició d’Esquerres. En absència de l’Alfons Barreras, va ser el regidor Moisés Sevillano qui va defensar el posicionament de la coalició presentant alguns dubtes sobre els números del 2014, entre ells, una vegada més, la partida d’Atenció a les Famílies. Al respecte, Sevillano proposava que l‘Ajuntament complementi les beques de menjador del Consell Comarcal. Sobre aquest tema, en el torn de rèplica, la regidora de Serveis Socials, Anna Maria Medina,a dir que aquesta funció la desenvolupava el projecte Primer Pas.

  Des de Crida Premianenca, el seu portaveu Joan Ribet, va enumerar un seguit de desacords amb el projecte de l’Equip de Govern, tant pel que fa a l’estructura econòmica de les regidories, algunes inversions, com les obres del Casc Antic o els vestidors del camp de futbol, o l’aprimament de la plantilla, sense deixar de criticar la contractació de càrrecs de confiança. Ribet va anunciar el seu vot contrari als pressuposts qualificant-lo de massa continuista i criticant que, al seu entendre, no hagués hagut un veritable procés participatiu.

  Per cert que, a partir d’aquesta intervenció, i pràcticament fins el final del ple, es va succeir un intercanvi de retrets entre els regidors de Crida Premianenca i els de l’Equip de Govern, sobretot amb Miquel Àngel Méndez i l’alcalde Miquel Buch. Perla seva part, el portaveu del Partit Popular, Patrick Cruz, va esperar fins el segon torn d’intervencions per a anunciar el seu vot negatiu al pressupost, a diferència del que van fer l’any passat quan van votar a favor. Els motius, el rebuig a algunes de les seves aportacions, entre elles que l’Ajuntament  contractés una pantalla gegant per oferir a un espai públic els partits del mundial de Futbol de Brasil. Cruz va dir que les seves esmenes no havien estat tractades amb prou ‘carinyo’.

  Els retrets entre els regidors de Crida i l’Equip de Govern i l’anterior intervenció de Patrick Cruz va centrar la intervenció del portaveu del PSC, Tomàs Esteban. Esteban va dir que el pressupost era el projecte polític del 2014, que la ciutadania no espera dels polítics discussions sinó propostes en positiu i que iniciatives com la del Mundial de Futbol de Brasil no pertoquen a l’administració.
  I acabada la discussió, l’alcalde Miquel Buch va tancar les intervencions amb un parlament en el qual va definir el pressupost de 2014 com el millor que es podia presentar en les circumstàncies actuals.

  El projecte de pressupost pel 2014 es va aprovar amb els vots favorables dels grups de l’Equip de Govern, CiU i PSC, l’abstenció de la Coalició d’Esquerres i els vots en contra de Crida Premianenca i el Partit Popular.

  Com dèiem però, el pressupost de 2014 era el tema més important del ple d’ahir, però no pas l’únic. Com vàrem anunciar, també es passaven a aprovació les noves tarifes de l’aigua després de les negociacions que s’han dut a terme amb la concessionària Sorea, un punt que es va aprovar amb els únics vots favorables de l’Equip de Govern i els contraris de la resta. L’alcalde Miquel Buch va recordar que es tractava d’una decisió no vinculant i que, en cas de votar en contra, seria la Comissió de Preus de la Generalitat qui decidiria.

  Seguint amb la gestió de l’aigua potable es passava també a aprovació els preus no tarifaris per a combatre el frau, amb sancions que superen els 500€  en cas de manipulació del comptador i de més de 1200 en cas de manipular d’escomesa. El punt es va aprovar amb els vots a favor de CiU i PSC, els contraris de Crida Premianenca i les abstencions de Coalició d’Esquerres i PP.       
             
  L’equip de Govern presentava també un conveni amb el Síndic de Greuges a partir del qual es gestionarà la figura del Defensor del Ciutadà. El punt es va aprovar per assentiment, com també la cessió a la Generalitat de l’edifici de l’antiga escola Santa Tecla. La tinent d’alcalde d’Atenció a les Persones, Anna Maria Medina va explicar que es tractava d’un pas important per a la conversió de l’Aula d’Adults en Escola d’Adults, un procés que Medina va qualificar de complicat.

  El ple de novembre va aprovar també un nou pas administratiu cap a la creació del servei públic de Cementiri i Serveis Funeraris, amb els vots contraris de Crida Premianenca i l’abstenció del PP, el reglament de Prestacions Econòmiques  de Serveis Socials, amb els mateixos resultats que l’anterior, i el reglament d’Ús de l’Espai l’Amistat, amb per assentiment.

  El ple de novembre va acabar amb la lectura del manifest en motiu del Dia internacional contra la violència vers les dones, que es commemora el proper 25 de novembre.

  Crònica elaborada per Ràdio Premià de Mar.

  .

^