Crònica del ple de febrer de 2017 (1 i 2)
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònicCompartir
Imprimir
Cròniques del Ple
17 FEBRER 2017
 • CRÒNICA 1

   “El tancament de l’escola Mar Nova d’edifica sobre una mentida”. Amb aquesta afirmació podríem resumir el posicionament que va exhibir l’AMPA de l’escola Mar Nova al ple municipal. Es van complir les previsions i aquest va ser el tema més destacat d’una sessió densa, molt crispada i també molt llarga, tant que -atenció, que això no ho havíem vist mai- quan passava un quart d’hora de les 12 de la nit, l’alcalde va decidir suspendre-la i s’ha de reprendre avui per tal que es facin els 3 precs i preguntes que van quedar pendents.

  Però parlem de la Mar Nova perquè, com diem, això és el que va despuntar més. Els últims fets relatius a aquest tema havien suggerit una pregunta de Crida Premianenca i havien motivat la presència a la sala d’una nodrida representació de pares i també d’alumnes, que a l’inici de la sessió van irrompre amb pancartes que van dipositar davant les taules dels regidors. El cas és que les intervencions dels uns i els altres no van donar peu, ni de bon tros, a cap aproximació sinó tot el contrari: retrets, greuges, acusacions i un clima de tensió que va donar peu fins i tot a desqualificacions des del públic, amenaces d’expulsió i una regidora, Elena Martín de la Coalició d’Esquerres, que va abandonar momentàniament la sala per posar de manifest el seu malestar.

  I què es va dir? Doncs per la part dels pares es va defensar la tesi -davant de tot el que ha passat i del que ha explicat l’equip de govern i el Departament d’Ensenyament- que el tancament del centre es podria sostenir en una mentida: segons aquest col·lectiu, si el Departament justifica la seva decisió en un presumpte consentiment del govern premianenc, i el govern premianenc nega haver-ho consentit, doncs aleshores algú menteix i el centre no s’hauria de tancar. Jaume Mora, president de l’AMPA, va fer una extensa intervenció on va mostrar de nou el desengany dels pares amb la gestió de l’alcalde i de la regidora d’Ensenyament

  Abans que parlés Mora ho havia fet l’alcalde Miquel Buch per contestar la pregunta de Crida Premianenca. Un grup, el de Crida, que va insistir a acusar l’alcalde i el govern de no haver fet prou coses per evitar el tancament. Buch, tant en aquest moment com després per respondre als pares, va insistir que el seu govern mai havia consentit el tancament -començant per la famosa reunió de l’abril amb Ensenyament, quan s’hauria pres la decisió- i va acusar tant l’AMPA com alguns partits polítics de tenir des del minut zero construït un relat que consisteix -va dir- a fer-lo responsable de la situació i a condemnar-lo sense ni tan sols concedir-li el benefici del dubte. Justament en la seva defensa, podríem dir, Buch va explicar que ja s’havia tramés als SSTT d’Ensenyament un escrit on se’ls demana que certifiquin que en aquella reunió ni ell ni la regidora Calleja van estar d’acord amb que es tanqués l’escola

  El debat es va tancar amb uns moments de crispació intensos perquè molts dels pares assistents van contestar les intervencions de Buch amb reprovacions en veu alta, i molts van acabar marxant de la sala entre crits. Abans d’això, també ho destaquem, una altra pregunta, en aquest cas del grup d’ERC, demana al govern que expliqués com s’està procedint a la integració de la Mar Nova a l’escola Montserrat. No es van donar massa explicacions, però la regidora d’ensenyament va comprometre’s a celebrar una reunió tècnica per oferir als grups municipals una informació més concreta i exhaustiva al respecte.

  Dos aspectes més que destaquem de la sessió d’ahir: un en l’àmbit econòmic i l’altre en el capítol social i de la solidaritat.

  En matèria econòmica, el govern portava a aprovació o donava compte de qüestions importants com la liquidació del pressupost de 2016, el reconeixement extrajudicial de crèdit, els terminis de pagament a proveïdors o la sol·licitud d’un crèdit per a inversions. Tot va tirar endavant però, un cop més, la liquidació del pressupost va motivar que alguns grups de l’oposició reeditessin la seva crítica per considerar que el romanent que s’està produint els últims anys demostra que no s’estan exhaurint prou les partides pressupostades i que es podria fer molt més, sobretot en matèria social.

  El govern, a través del regidor d’hisenda Miquel Àngel Méndez i de l’alcalde, va replicar assenyalant que el pressupost s’ha executat en un 95% i també fent notar que la situació folgada de les finances permet contenir la pressió fiscal i que això, finalment, redunda en les butxaques i en el nivell de vida dels premianencs.

  Per cert, pel que fa als terminis de pagament a proveïdors, l’últim informe indica que Premià de Mar ara mateix paga a 17’18 dies, això són 14 dies menys del que diu la llei

  En un àmbit molt diferent, i en el que podríem considerar l’únic moment feliç del ple d’ahir, el ple va nomenar Entitat de l’Any 2017 el DISA. Tots els grups van aplaudir la labor d’aquesta institució, que rep el suport també del consistori de Premià de Dalt, i tots van assenyalar també que la situació ideal seria que aquest centre no hagués d’existir, però que en les circumstància actuals no només és necessari sinó també digne de tots els reconeixements. Van cedir la paraula al coordinador del DISA, José Manuel Barreto

  I encara assenyalem un parell o tres de qüestions més que ens van cridar l’atenció a la sessió d’ahir -a l’espera del que ens depari la continuació d’aquest vespre-.

  D’una banda, una moció de Crida Premianenca per desenvolupar polítiques per a gent gran, en la qual es demanava, entre altres coses, fer una diagnosi sobre la situació i implementar un seguit de programes d’atenció. La moció va prosperar, però potser el que més ens va cridar l’atenció va ser un enigmàtic anunci de Miquel Buch en matèria de serveis socials.

  També va sortir el torrent Amell i la seva desembocadura a partir d’una pregunta, novament, de Crida Premianenca. No es va aclarir quines són les intencions del govern, si es dragarà o no, es van repetir retrets, sobretot en relació a l’episodi polèmic de l’estiu, però potser el més cridaner va ser l’anunci de la regidora de Medi Ambient que s’ha demanat una reunió amb el Departament de Ports per abordar de manera global la protecció del litoral premianenc.

  I tanquem crònica per felicitar la gent de l’escola Bressol municipal, i per extensió, tots els premianencs, perquè ahir es donava compte d’un seguit de resolucions de la comissió municipal de nomenclator i entre elles, que l’escola ja té nom, que encara no en tenia: a partir d’ara es dirà Escola Bressol Els Gafarrons.

  CRÒNICA 2

  No deixem el tema de l’escola Mar Nova perquè ahir, en la represa del ple de febrer després que la sessió se suspengués dimecres a les 12 i 20 de la nit, va tornar al debat i no de manera més tranquil·la que ho havia fet dimecres. Va ser al final de la sessió, quan es van respondre les preguntes que quedaven de l’ordre del dia, quan va demanar la paraula des del públic el president de l’Ampa de l’escola, Jaume Mora, que anunciava als grups l’ocupació del matí.

  Com va passar dimecres, Mora i l’alcalde Miquel Buch van tornar a retreure’s la manera de fer respectiva en aquest cas. L’alcalde va dir que el grup de CiU no podria donar suport a l’ocupació dels SSTT.

  La resta de grups no es van manifestar sobre al qüestió. Recollirem els seus posicionaments sobre l’ocupació en els espais d’opinió dels grups municipals.  

  Cròniques elaborades per Ràdio Premià de Mar 

^