Crònica del ple extraordinari de novembre de 2016
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Cròniques del Ple
01 DESEMBRE 2016
  • Finalment no hi va haver sorpreses i el ple de Premià de Mar, reunit ahir en sessió extraordinària, va aprovar el pressupost municipal de 2017. El primer tinent d'alcalde i regidor d'Hisenda, Miquel Àngel Méndez, va ser l'encarregat d'explicar les xifres destacant, com ja havia fet en aquesta emissora, el que va qualificar de forta expansió inversora. Méndez va donar un segon titular, l'increment pressupostari en la prestació de serveis en 780.000 € per les diferents àrees, i va presentar les grans xifres del 2017. El regidor d'Hisenda va desgranar les grans partides, destacant com les més importants les dedicades a personal, territori, medi ambient, o serveis socials, que  s'incrementa en un 30,5%, o la de Promoció econòmica. En l’àmbit de les inversions, com ja s'havia avançat, els principals projectes a escometre el 2017 seran el giratori del  Barri Banyeres, els equipaments municipals de la plaça dels PPCC i els 50.000€ en millores a les escoles públiques del municipi recollint així la segona proposta del pressupost participatiu. Méndez també va afegir que es paga als proveïdors en 21,5 dies de mitjana anual.

    Acabades dels explicacions del Govern va ser el torn d'intervenció dels grups de l'oposició. Hi va haver fins a tres torns d'intervencions abans de passar a les votacions. Busquem els arguments més destacats dels que es van presentar en aquests torns començant pel grup del PP. El regidor Joaquin Briones va anunciar el seu vot favorable destacant que eren uns bons pressupostos. Briones va destacar les partides de serveis socials i inversions i el fet que s'haguessin recollit les aportacions del PP.

    Des de la Coalició d'Esquerres, el regidor Rafa Fernández va fer una lectura molt crítica del pressupost del qual va dir que no era ni social ni participatiu. En la seva intervenció, Fernández va criticar la gestió del procés participatiu i va dir que les xifres que es presentaven no arreglaven els problemes de la ciutat.

    Anem amb ERC, una formació que havia intervingut en l'elaboració del pressupost aportant una bateria de propostes recollides pel govern. El portaveu Josep Maria Molins va dir, amb tot, que no eren els seus pressupostos. Molins va explicar les partides que havien inclòs en el procés d'elaboració del pressupost i va anunciar el seu vot favorable, advertint, però, que el seu vot no era un xec en blanc.

    En un posicionament radicalment contrari, Ciutadans va anunciar el seu vot contrari partint de la base que no compartien el model de ciutat que defensava el govern. Cano va acabar la seva intervenció amb una nova crítica al Govern en forma de símil musical.

    Andreu Mumbrú s'estrenava al ple com a regidor i com a portaveu en matèria de pressupost. Crida Premianenca ja havia anunciat el seu vot contrari i Mumbrú va explicar aquest vot basant-se en tres grans eixos. El primer, el model urbanístic que, al seu entendre, defensava el pressupost. El segon argument contrari era que segons Crida, les xifres destil·laven ideologia dretana amb impostos baixos, sense redistribuir la relació entre impostos, taxes i serveis públics i sense plantejar reptes ni elements engrescadors. El tercer eix era que, segons va dir Andreu Mumbrú, el pressupost deixava de banda moltes necessitats socials sense ser ateses. Mumbrú no es va descuidar de parlar de Can Sanpere. En aquest sentit va dir que l'alcalde hauria de liderar l'expropiació més enllà dels partits i que no incloure aquesta expropiació als pressupostos ja era motiu suficient per fer-ne una esmena a la totalitat.

    Els diferents regidors del Govern van respondre a les qüestions que els partits de l'oposició van plantejar a cada àrea en les seves intervencions i al final dels tres torns de paraula l'alcalde va fer un tancament del debat en el qual va agrair les aportacions als grups de l'oposició que havien participat en el redactat del pressupost.  

    El pressupost 2017 es va aprovar doncs amb els vots favorable de CIU, PSC (els grups de l'equip de govern) ERC i PP i els contraris de Crida Premianenca, Ciutadans i Coalició d'Esquerres.

    Feta aquesta aprovació l'ordre del dia incloïa l'aprovació de la plantilla i la relació de llocs de treball 2017 i aprovació de complement de productivitat 2017, dos punts que es van resoldre amb els mateixos vots que els pressupostos. També es presentava una nova modificació puntual del POUM relativa a la construcció del nou giratori del port, que es va aprovar amb els mateixos vots que els punts anteriors. 

    Es tractava d'un ple extraordinari, i això implica segons el ROM que no s'accepten preguntes del públic, però a la sala de plens s'havia congregat una nodrida representació de membres de l'Assemblea de Can Sanpere. L'alcalde els va concedir la paraula i tres dels concentrats van demanar sobre el posicionament municipal, i en concret de l'alcalde, sobre l'estat de l'expropiació i l'ordre de desallotjament.

    Segons es va dir, avui hi ha nova junta de portaveus extraordinària amb la plataforma per tractar d'aquesta qüestió.

    I el tercer gran eix del ple d'ahir, la promesa com a regidor d'Andreu Mumbrú que com, hem sentit, s'estrenava després com a regidor de Crida Premianenca. 

    Crònica elaborada per Ràdio Premià de Mar 

^