Crònica del ple ordinari de febrer de 2016
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònicCompartir
Imprimir
Cròniques del Ple
18 FEBRER 2016
 • Els números de la liquidació del pressupost municipal de 2015 i les mocions van ser el més destacable de la sessió del ple de febrer de Premià de Mar que tenia lloc ahir al vespre. Abans d’entrar en els aspectes econòmics, l’alcalde Miquel Buch presentava l’informe sobre el desplegament del reglament de Govern Obert i Participació Ciutadana. Buch donava la lectura de l’equip de govern sobre el que  es portava fet fins el moment.
  Una lectura, però, que va trobar resposta crítica per part de grups que, com al Coalició d’Esquerres o Crida Premianenca, s’han mostrat més bel·ligerants respecte a l’aplicació fins el moment d’aquest reglament amb qüestions com ara el del projecte del port.

  Es tractava de donar compte i, per tant el punt no es passava a aprovació.

  Entrant la en matèria econòmica, el tinent d’alcalde Miquel Àngel Méndez donava les xifres de la liquidació del pressupost de 2015, i ho feia amb to optimista atenent als resultats, unes xifres que va qualificar de positives atenent, va dir que havien estat molt prudents a l’hora de calcular inicialment els ingressos.

  Precisament, aquest romanent de tresoreria no es veu tant positiu des d’altres punts de vista i inquieta a grups, com ara Crida, que recorda la supeditació d’aquest diners al que marqui la LRSAL.

  Encara en els temes que passava a provació l’equip de govern figuraven informe d’Intervenció sobre l’execució de les inversions financerament sostenibles i sobre l’execució pressupostària del 4r trimestre de 2015. Així mateix, el primer reconeixement extrajudicial de crèdit de l’exercici 2016, amb factures endarrerides de l’any passat, que es va aprovar amb l’abstenció de Ciutadans, i dues modificacions pressupostàries encarades a la paga del que encara es deu de la paga de Nadal del 2012 als treballadors públics i a les obres de clavegueram dels carrers del doctor Flèming i del Pilar. Encara en aquest apartat, es presentava l’informe trimestral sobre pagament d’obligacions- Méndez va dir que es pagava  a 15,84 dies de mitjana - i un punt sobre bonificacions de l’Impost sobre construccions. Tot seguit Recursos Humans on es porten a aprovació les bases i concurs específic per la provisió del lloc de treball de tresorer municipal. A pregunta de la Coalició d’Esquerres es va explicar que la plaça, es vol cobrir en el primer trimestre de l'any. I abans d’entrar en el capítol de Mocions, un punt entrat per urgència: el conveni amb el Consell Comarcal en l’àmbit de la immigració que es va aprovar amb l’abstenció de Ciutadans i Crida Premianenca.

  I entrem ja en les mocions. Destaquem la tercera d’entre les que es presentaven, inicialment una proposta de Crida Premianenca perquè es comenci a treballar en una experiència de pressupostos participatius. Es tracta que un procés participatiu popular pugui decidir com es gastarà el 5% del proper pressupost, una iniciativa que, recollides diverses al·legacions, la majoria centrades en aquest percentatge, es va aprovar per assentiment.
  La moció es va aprovar per assentiment.  

  Seguint amb les mocions, Ciutadans presentava una que en l’enunciat parlava de limitar l’acumulació de càrrecs polítics, i que, en l’explicació, es va centrar en la figura de Miquel Buch coma alcalde i president de l’ACM, i en els sous que percep per aquestes funcions.
  Ciutadans es va quedar sol votant a favor d’una moció en al qual es van abstenir Crida Premianenca, Coalició d’Esquerres i PP, per qui grinyolaven alguns aspectes del text atenent al grup que el presentava, van dir, i al fet que fins el ple anterior, Sergio Sanz combinava la tasca de regidor amb la de diputat al Parlament. La moció es va rebutjar.

  Més sort va tenir al moció en contra del Pla Hidrològic Nacional i a favor de la lluita per a preservar el Delta de l’Ebre, presentada inicialment per ERC, però a la qual es van afegir La Coalició d’Esquerres, Crida Premianenca, PSC i CiU.
  La moció es va aprovar amb el vot en contra del PP i l’abstenció de Ciutadans.

  Encara quedava una quarta moció, també presentada per Crida sobre emergències en l'àmbit de l'habitatge.
  A diferència d’una moció similar, que va quedar sobre la taula en el ple de gener, aquesta, que s’acull a la normativa de la Generalitat per treballar sobre habitatges buits a la ciutat, es va aprovar per assentiment.

  I encara quedaven les preguntes. La Coalició d’Esquerres demanava sobre els mecanismes de subvencions al pagament de l'IBI – va contestar Miquel Àngel Méndez-, i Crida Premianenca demanava sobre l'adjudicació d'ajuts a les entitats de Cooperació i sobre les memòries de sol·licitud d'ajuts econòmics a la Diputació de Barcelona, un punt que generar una nova disputa dialèctica entre Joan Ribet i Miquel Buch.

  El ple havia començat amb la lectura, per part d’un emocionat Josep Maria Molins, d’una carta de Jordi Cuixart, actual president d'Òmnium, en la qual homenatjava Muriel Casals. Al final de la sessió l’alcalde va lliurar la medalla de regidor a Sergio Sanz que ja no va participar com a regidor a la sessió. Per cert que un endarreriment en l’arribada de la documentació des de la Junta Electoral va evitar que Rodrigo Andrade pogués substituir Sanz, per la qual cosa Ciutadans només va comptar amb 2 regidors en el ple.

  Crònica elaborada per Ràdio Premià de Mar 

^