Aportacions al Debat del port de Premià de Mar
Perqué la zona del parc ha de ser tractada amb especial cura…
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònicCompartir
Imprimir
Aportacions al Debat del port de Premià de Mar
27 OCTUBRE 2015
 • Alias: 
  Mara
 • Aportació relacionada amb: 
  Zona verda/Passeig marítim
 • Aportació: 

  Perqué el projecte del parc ha de ser tractat amb especial cura…

  • Es necessari  fer un parc amb un mínim manteniment per aconseguir un estalvi económic
  • Es necessari intentar aprofitar la ubicació especial que té, i veure quina és la flora que encara hi creix. Aixó és pot veure en les zones costeres del litoral mediterrani  i, en el marseme,  en  els indrets de desembocament de rieres ; o sigui, en aquest lloc concret, que en un passat era Fidel reflexe de la flora autóctona de la zona fins que es van fer les primeres actuacions portuaries . Es neccessari reubicar el futur parc en la dinámica natural de la zona.
  • Pot ser interessant aconseguir un parc amb concepte de “temátic”, on es puguin veure espècies , fins i tot plantejant-se que puguin ser elencades amb nomenclatura botánica. Aquest particular pot ser un atractiu afegit per les persones, aconseguint el seu apropament al nou espai  no només pel seu interés  comercial, sino també per ampliar i obrir  la seva cultura i conciència sobre el seu entorn proper i quotidià.
  • Per aconseguir aquest repte, i dic repte perque avui per avui no hi ha res semblant a la costa del marseme, no es pot partir de la base d´un concepte d´enjardinament classic, sino que s´ha d´anar a buscar l´ajuda d´especialistes  que, fent obra nova, treballin amb un caire més  científic, que no pas una empresa corrent que treballi pels ajuntaments, en poda d´arbrat i neteja de platjes.  Com a referencia basada en la experiència , penso que sería adecuat anar a buscar l`assesorament de professionals tipus les de departaments específics  de Obra Nova Parcs i Jardins de Barcelona, o similars. Obrint el futur parc a aquesta possibilitat fins i tot és podría tenir opció a alguna mena de subvenció potser encara no considerada.
  • Es molt important tenir a favor nostre l´ecosistema, i més en la zona tan malmesa en la que ens trobem, i amb condicions climàtiques no aptes per tots el tipus de propostes de jardinería i obra nova.

  -------------------

  Cito especies botániques, només com a referencia, i algunes idees per tal de fer entendre que l´empresa que s´en fagi carrec d´aquest projecte ha de saber tractar aquest cas amb el coneixement técnic i botànic necessari i basar-se en la imitació de la naturalesa tal i com creix de manera natural arran de costa.

  Arbrat… Tamarius (Tamarix), Moltes especies de Palmeres (Fulla Allargada i Fulla Palamda). Aquests poden tenir port majestuos , com les Washingtonies , o Palmeres Datileres, o creixer en petits grups com Els Palmitos.
  Donat el fet de que hi ha una barrera d´edificis que frena el salitre marí a l´aire, és podría probar de plantar-hi les Moreres ,i  les Bellaombres (Phitolaques) del passeig fins a Masnou, pero es posible que no sobrevisquin o que vagin en contre a un envelliment prematur , que és el que està passant amb les ja plantades, per motiu d´una excesiva salinització de l´aire.
  Algunes especies de Xipresos i  Pins es poden trobar arran de costa ,pero sense oblidar el seu desenvolupament grupal, al qual em refereixo més avall.

  Arbustos… Cortaderies (ara ja hi viuen i formen mates molt maques ), al igual que les canyes de riera classiques (Hi han varies especies a escollir), els Joncs… El Tamariu pot creixer també en port arbustiu. La familia dels Aloes i els Agaves també es molt resistent i es reprodueix d´una menra espontània, al igual que els  altres arbustos mencionats.

  Aromatiques y vivaces … Romani, Anís,Varies especies de Card, Plantagos, Varies especies de portulacas… algunes vivaces podrien fer-se servir com a tapissants alternent- les segons la seva brotació per jugar amb la flor i la seva part foliar….

  Tapissants i enfiladisses…. Es important evitar la  idea de Gespa. Les espècies resistents de “Gespa” son del tipus Grama, i durant l´hivern desapareixen, deixant el terra amb aparença seca. Aixó no és pas dolent, pero si el que ens interessa és crear espectacle visual, seria interessant jugar amb altres opcions. També estaría bé proposar que  les illes de verd no facilitessin caminets interiors a les mateixes, més que res, degut al respecte al cicle de vida que és pugui crear en les mateixes, i en el fet de que realment és vulgui anar a buscar el valor ecológic i botanic del parc.  Una bona proposta alternativa a la Gespa seria comptar amb enfiladisses i tapissants per fer la catifes verdes que ens dongui sensació visual de frescor, del tipus heures, o plantes crasses restreres que, a més ens donen el color de les seves flors.

  Elements accessoris… Existeixen elements característics que els d´aquí hem vist tota la vida a la platja, apareixent i desapareixent segons les ventades o temporals…. Roques , Grans Troncs arrossegats per  les riades… La roca granítica de la zona és un bon element representatiu d´un parc temátic  així… al igual que els grans troncs de Pins de pell fina corrosos per l´aigua…que ens fan pensar en quin passat haurà tingut aquell exemplar fins arribar a la nostra platja…. Tots aquest detalls donen vida a un parc i fan que t´hi vulguis passejar i pendre´t un gelat!.. fins i tot les travesses del tren formen part del paisatje visual de la zona del Baix Marseme , desde principis del segle passat… Així donç … perque no fer- les servir com a elements decoratius donant personalitat autóctona al parc?

  Hi ha una cosa molt important per aconseguir l´assentament del parc i es que el tipus de distribució dels exemplars no pot ser com en un jardí normal, en unitats ,sino que els exemplars han de ser plantats en grups… per exemple… tres Tamarius junts , tres Palmitos junts, un grup de Aloes, una zona ampla de Tapissants…. Aixó és necessari perque és l´assentament de l´ecosistema que ho demana: plantdes en grups, entre elles,  crean la humitat necessaria en aire i en terra i formen el seu ambient  adecuat; entre ells es defensen i protegeixen els brots joves del sol fort,…. Aixi amb el temps les arrels es van enfortint i van aprofondint fins que la colonia mateixa  afavoreix la crescuda d´exemplars grans. Contar amb roques, fustes…al seu costat també ajuda a l´assentament del grup i proporciona moments d´ombra a les plantes.

  Ja que hi som, fem´ho bé ¡!!

^