Crònica del ple ordinari del 15 d'octubre de 2014
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònicCompartir
Imprimir
Cròniques del Ple
16 OCTUBRE 2014
 • Poques vegades un ple de l’ajuntament de Premià de Mar havia despertat tanta atenció mediàtica com el d’ahir. Eren les 8 del vespre quan sentíem la votació que, entre càmeres de televisió i reporters d’agències, donava llum verda a encetar la maquinària de la consulta sobre l’expropiació de Can Sanpere, un debat i una votació que es vivia davant les flors i plantes que havien portat a la sala de plens els membres de la plataforma Can Sanpere 100% Públic en el marc de la campanya ‘Aquí ens plantem’. L’alcalde va fer una exposició prèvia de com s’havia arribat a la votació d’ahir. I després, dos compromisos: el primer que, si el resultat de la consulta és ‘Sí’ s’obrirà una altre procés participatiu, aquest per decidir els usos de l’espai. I l’altre, i no menys important, que, tot i que la consulta no és vinculant per llei, es respectarà el resultat de la consulta a l’hora d’expropiar o no els terrenys de l’antiga fàbrica.

  Després d’aquesta introducció va arribar el torn dels portaveus dels grups municipals. L’Alfons Barreras, de la Coalició d’Esquerres, va anunciar que demanaran el vot afirmatiu a l’expropiació considerant que, econòmicament, és assumible. En nom de Crida Premianenca va ser el regidor Pau Pañella l’encarregat de defensar el vot de la formació, afirmatiu tant pel que fa a la consulta com a l’expropiació. Pañella es va mostrar preocupat per la resposta de Núñez i Navarro, però també pel posicionament que pugui decidir el PSC en l’assemblea d’avui, així com pel retard de CiU en decidir el seu sentit de vot, recordant que van celebrar dilluns la seva assemblea. El portaveu del PP, Patrick Cruz, va ser el que va fer una defensa més bel·ligerant de la necessitat de l’expropiació de la finca de Can Sanpere, arribant a advertir que, en cas de sortir el ‘No’ seria un error històric per a la ciutat.

  Tomàs Esteban, en nom del PSC, va dir que es culminava un procés encetat entre tots els grups i va destacar la importància fonamental de copsar l’opinió dels veïns en un tema tan important com aquest. Finalment va ser novament l’alcalde Miquel Buch qui va cloure en cicle d’intervencions sobre aquest punt, parlant en aquesta ocasió en nom de CiU. Buch va defensar la trajectòria de la coalició respecte aquest tema. Ho van fer contestant la intervenció anterior de Patrick Cruz.

  Finalment, la convocatòria de la consulta sobre l’expropiació de Can Sanpere es va aprovar amb els vots favorables de CiU, PSC, Crida Premianenca i Coalició d’Esquerres, i l’abstenció del PP, que justificava el seu vot en el fet que no han votat mai en contra d’un informe de Secretaria, en referència als fets de la setmana passada quan un informe jurídic negatiu per part de la secretària municipal va obligar a suspendre el ple extraordinari que havia de tractar la consulta. Les votacions de la consulta tindran lloc entre els dies 12 i 20 de desembre.

  La convocatòria de la consulta per expropiar la finca de Can Sanpere era el tema més espectacular del l’ordre del dia del ple d’ahir, però no l’únic. La sessió també incloïa les ordenances fiscals i els preus públics pel 2015. En aquest punt, l’equip de govern no va rebre tant de suport com en el cas anterior i les ordenances i els preus públics es van aprovar amb les abstencions dels tres grups de l’oposició. La Coalició d’Esquerres va destacar, parlant de les rebaixes en les taxes d’escombraries, que al seu entendre la ciutat continua bruta; Crida Premianenca havia presentat unes propostes d’ordenances que considerava més ‘socials’ i el PP, tot i lloar la tasca econòmica de l’equip de govern, va dir que si s’optava per l’expropiació de Can Sanpere, aquest seria el darrer any de rebaixes d’impostos a Premià de Mar.

  L’ordre del dia del ple d’octubre incloïa també una moció que presentava Crida Premianenca demanant a l’Ajuntament que, malgrat la prohibició del Tribunal Constitucional, es donessin passes organitzatives de cara a la consulta del 9 de novembre. Els fets dels darrers dies, però, alteraven necessàriament el contingut de la moció. Crida Premianenca es va quedar sola en el vot favorable d’una moció que van votar en contra CiU, PSC i PP mentre que la Coalició d’Esquerres va optar per l’abstenció.

  A banda d’aquestes qüestions, el ple d’octubre va aprovar ahir la declaració com a deserta de la licitació de la gestió del servei de cementiri municipal –cap empresa no hi havia optat-, i els Plecs de Clàusules Administratives Generals. L’Equip de Govern va donar compte de l’informe trimestral del número del personal eventual i va presentar l’adhesió a l’Associació Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, que també es va aprovar.

  Les preguntes del grup municipal de la Coalició d’Esquerres, sobre la modificació horaris i recorregut de la línia d’autobús C-14 i sobre les obres de reparació de la plaça d’Ernest Lluch, i una intervenció des del públic sobre el nou sistema de recollida de residus des del ple, van ser els darrers temes tractats en el ple d’octubre.

  Crònica elaborada per Ràdio Premià de Mar

  ..

^