Ajuntament de Premià de Mar

Notes de Premsa
Informació publicada el 25 de maig de 2012
El Museu de l´Estampació col·labora en una exposició del Museu d'Història de Barcelona

La mostra Indianes, compta amb diversos objectes cedits temporalment pel museu premianenc


El Saló del Tinell acull fins el 30 de setembre l’exposició del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) que porta per nom Indianes, els orígens de la Barcelona Industrial, 1736-1847. Es tracta d’una mostra sobre el procés de fabricació de les indianes, alhora que es fa ressò de les transformacions socials, econòmiques i urbanes que va comportar. Les indianes eren teixits de cotó estampats que originàriament van arribar a Europa procedents de l’Índia i van tenir molt d’èxit. Des de final del segle XVII i durant el XVIII van emergir nombroses fàbriques d’indianes a diversos indrets d'Europa, com és el cas de Barcelona. La fabricació dels teixits d’indianes va arribar a ser una activitat força rellevant, fins el punt que va propiciar la modernització industrial de la ciutat des del principi del segle XIX, molt centrada en la indústria tèxtil cotonera.

El Museu de l’Estampació de Premià de Mar ha col·laborat en la mostra amb la cessió temporal d’una selecció d’objectes vinculats amb l’activitat d’estampació a Barcelona. Entre aquests objectes hi ha una màquina d’estampació de cilindres de coure per fer proves en un laboratori, cilindres d’estampació, motlles de fusta o motlles de bac, cossis de colorant, i altres eines per estampar. D’altra banda, es treuen a la llum objectes fins ara inèdits, com ara dos llibres de comptabilitat dels anys 1833 i 1847 de la fàbrica La España Industrial i de la seva empresa precursora. Finalment, el museu ha fet també una aportació significativa amb la cessió temporal d’un ban de l’any 1786 i d’un mocador estampat a la fàbrica d’Erasme de Gònima cap a l’any 1795, que destaca pel seu excepcional estat de conservació.

Mocador estampat fàbrica d’Erasme de Gònima

Màquina estampació cilindres

Compartir:Comparteix al FacebookComparteix a menéameComparteix a del.icio.usComparteix a diggGuarda a Yahoo! BookmarksCerca a technoratiCerca a wikioComparteix a FresquiCompartir a Twitter
AJUNTAMENT DE PREMIÀ DE MAR
Plaça de l'Ajuntament, 1 - 08330 Premià de Mar
Tel: 93 741 74 00 - Fax: 93 741 74 25
info@premiademar.cat

AMB LA COL·LABORACIÓ DE:
Diputació de Barcelona

^