Recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut per preparar aliments segurs
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Notes de Premsa
08 JUNY 2011
  1. Per seguretat, escollir aliments processats
    Així com alguns aliments, com ara les fruites i els vegetals, són millors en el seu estat natural, d'altres no són segurs llevat que s'hagin processat. Per exemple, cal comprar sempre llet pasteuritzada en lloc de llet crua. Cal tenir en ment que els aliments processats es van inventar per millorar la seguretat i per allargar-ne la vida útil. Alguns aliments que es mengen crus, com els enciams, s'han de rentar acuradament.
  2. Coure els aliments acuradament
    La majoria d'aliments crus, i més notablement l'aviram, les carns, i la llet que no ha estat pasteuritzada, estan contaminats amb patògens causants de malalties. Una cocció acurada eliminarà els patògens, però cal recordar que la temperatura de totes les parts de l'aliment ha d'arribar almenys a 70 °C. Si el pollastre cuit encara està cru al voltant de l'os, s'haurà de posar novament al forn fins que estigui ben cuit. La carn, el peix i el pollastre congelats s'han de descongelar completament abans de cuinar-los.
  3. Consumir immediatament els aliments cuinats
    Quan els aliments cuinats es refreden a temperatura ambient, els microbis comencen a proliferar. Com més s'espera, més gran és el risc. Per estar segurs cal menjar els aliments immediatament després que s'han cuinat.
  4. Emmagatzemar els aliments cuinats adequadament
    Si es volen preparar els aliments amb anticipació o si se'n volen guardar les restes, s'ha d'assegurar el seu emmagatzematge en calent (a 60 °C o més) o en fred (a un màxim de 10 °C). Aquesta norma és de vital importància si es pretén guardar menjar durant més de quatre o cinc hores.
  5. Rescalfar els aliments cuinats correctament
    Aquesta és la millor mesura de protecció contra els microbis que es poden haver desenvolupat durant l'emmagatzematge (un emmagatzematge correcte retarda el creixement microbià però no destrueix els gèrmens). De nou, un rescalfament correcte implica que totes les parts de l'aliment assoleixin,
    almenys, una temperatura de 70 °C.
  6. Evitar el contacte entre aliments crus i aliments cuinats
    Un aliment ben cuinat es pot contaminar si té un mínim contacte amb aliments crus. Aquesta contaminació encreuada pot ser directa, com quan un pollastre cru entra en contacte amb aliments cuinats. Però també pot ser més subtil. Per exemple, no s'ha de preparar un pollastre cru i utilitzar després la mateixa superfície i el mateix ganivet per tallar l'au cuita, ja que es pot tornar a contaminar.
  7. Rentar-se les mans repetidament
    Cal rentar-se bé les mans abans de començar a preparar aliments i després de qualsevol interrupció, especialment si és per canviar els bolquers a un nen o per anar al lavabo. Després de preparar aliments crus com peix, carn o pollastre, cal tornar-se a rentar abans de començar a manipular altres aliments. En el cas de tenir alguna infecció a les mans, s'han d'embenar o recobrir abans de preparar aliments. Cal recordar també que els animals de companyia (gossos, ocells, tortugues) sovint són portadors d'agents patògens perillosos que poden passar a través de les mans als aliments.
  8. Mantenir totes les superfícies de la cuina meticulosament netes
    Com que els aliments es contaminen fàcilment, totes les superfícies utilitzadesper a la preparació d'aliments s'han de mantenir totalment netes. Cal pensar que qualsevol deixalla, engruna o taca pot ser un reservori de gèrmens potencial. Els draps que estiguin en contacte amb plats i estris s'han de canviar cada dia i fer-los bullir abans de tornar-los a utilitzar. També cal rentar freqüentment les baietes per rentar el terra.
  9. Protegir els aliments contra insectes, rosegadors i altres animals
    Els animals solen transportar microorganismes patògens que poden causar malalties d'origen alimentari. L'emmagatzematge dels aliments en recipients tancats és la millor protecció.
  10. Utilitzar aigua potable
    L'aigua potable és tan important per a la preparació dels aliments com per beure. Si hi ha algun dubte sobre el subministrament de l'aigua, cal bullir-la abans d'afegir-la als aliments o de fer glaçons per a les begudes. Cal tenir especial cura amb l'aigua utilitzada per preparar el menjar dels nadons.
^