ERC-JXP | Premiā de Mar i els horts urbans
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrōnicCompartir
Imprimir
Esquerra Republicana de Catalunya Junts per Premiā (ERC-JxP) 2015-2019
19 NOVEMBRE 2015
 • El grup municipal d'ERC - Junts x Premiā va entrar una mociķ per al Ple municipal del 21 d'octubre on es demanava al Govern que creés una comissiķ per tal d'estudiar i implementar una proposta d'horts urbans a les hortes de Ponent. La ubicaciķ d'aquests espais seria concretament entre el carrer Gaudí i la carretera de Premiā de Mar, dins la finca de Can Estevet, al costat del Centre Escolar  Montserrat. La proposta va ser aprovada per unanimitat.

  Tot i que tradicionalment Premiā de Mar havia tingut terrenys destinats al conreu, actualment no existeixen grans espais al municipi per desenvolupar aquesta activitat del sector primari.  El grup d'ERC - Junts x Premiā considera que seria relativament senzill posar-ne uns en funcionament.

  Els horts urbans sķn espais d´horta ubicats en zones urbanes o periurbanes. El seu benefici social és destacable, principalment per la seva funciķ de lleure productiu, com a funciķ educativa, i també per la seva funciķ terapčutica i d´apropament als elements primaris com és el retorn i desenvolupament de l´agricultura bāsica, mitjanįant l´hort d´autoconsum.
  El lleure productiu és una alternativa al lleure de consum. En el cas de l´hort, la persona gaudeix del seu temps de lleure cultivant, i representa una activitat de baix cost o fins i tot rendible per a qui la practica. Actualment, el colˇlectiu d´homes jubilats encapįala la prāctica de l´horticultura del lleure.
  En la seva funciķ educativa, l´hort urbā s´ha incorporat als programes d´algunes escoles, instituts i també universitats, i ha esdevingut un element imprescindible per a l´aprenentatge de diverses disciplines.
  L´hort urbā també apareix com a espai per a la terāpia ocupacional, i s´orienta a colˇlectius específics com sķn malalts mentals, drogodependents, discapacitats intelˇlectuals, gent gran, i també en malalts d´Alzheimer, entre altres.
  La nostra proposta és, per tant,  la recerca d´espais actualment en desús, per poder parcelˇlar-los i fer-ne una distribuciķ, per mitjā d´un concurs de lliure concurrčncia i regulat per una normativa i reglament de funcionament. Caldria aprofitar aquesta proposta com una eina educacional i formativa, per cončixer l´agricultura i tenir un contacte permanent amb la terra, i també com una eina popular per garantir-nos un espai públic que es pot convertir en un autčntic pulmķ verd  amb molta vida i de pas evitar-hi la construcciķ.

  La mociķ solˇlicitava la creaciķ immediata d´una Comissiķ d´Horts Urbans formada per representants dels diferents grups municipals representats a l´Ajuntament, tčcnics municipals de les ārees afectades per aquest projecte (treballant transversalment), associacions i colˇlectius interessats a participar en la posada en marxa d´aquesta proposta.
  Ara, amb la proposta aprovada per tothom, esperem que la Comissiķ desenvolupi el projecte i n´estudiī  la viabilitat, que valori la creaciķ d´una xarxa d´horts urbans (ubicaciķ, cost econōmic, gestiķ del projecte, convenis amb el propietari del sōl, reglament de funcionament i altres qüestions que la Comissiķ consideri oportunes) i n´emeti un informe inicial que, posteriorment, haurā de ser aprovat pel Ple. Endavant, Premiā de Mar, fem poble!

^