Cultura i Festes
El Centre l´Amistat
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterComparteix a Google+Compartir per correu electrònicCompartir
Imprimir
Documents
 

Amistat
 Amistat

L’any 1892 una colla de seixanta premianencs va fundar el Centre l’Amistat Obrera, una entitat que complia les funcions de mútua en una època en què la seguretat social hagués estat un argument propi de la ciència-ficció. Les quotes dels socis de l’Amistat servien tant per facilitar ajudes als treballadors en casos de necessitat com per organitzar diferents activitats recreatives, com ara els famosos balls i festes de carnestoltes que tants premianencs encara recorden.

L’edifici de l’Amistat va arribar el 1902, deu anys després de la creació de l’entitat, tal com es pot veure esculpit a la façana del bar. Darrere d’aquestes finestres, el cafè de l’Amistat ha estat el punt de trobada d’unes quantes generacions de premianencs i també de moltes entitats que hi han tingut la seu. Algunes de les més emblemàtiques són la Penya Barcelonista, les dues corals i els clubs de billar i d’escacs.

Amb el finançament dels treballadors, l’Amistat és un edifici que es va anar construïnt de mica en mica. L’escenari per poder-hi fer teatre va arribar el 1907 i el cinema encara trigaria dos anys més. Tot i que les projeccions més populars eren les comèdies, les arrels obreres de l’entitat també es deixaven veure en la programació de la sala i als anys trenta van tenir cert ressò pel·lícules soviètiques com “La pàtria et crida” o “El Cuirassat Potemkin”, ambdues distribuïdes pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat. De fet, en els anys que va durar la Guerra Civil l’escenari de l’Amistat va estar força concorregut: cada dijous es feien festivals musicals per recaptar fons per a l’exèrcit de la República. S’havien arribat a recollir nou-centes pessetes en una nit (uns cinc euros i mig)!

L'any 2009 el Centre l'Amistat va cedir el seu edifici a l'ajuntament, que el rehabilità per fer-ne un equipament públic i per retornar a la propietat uns locals renovats. L'enderroc no afectà la façana original ni l’estructura interior del cafè, però va deixar pas a la creació d'un nou Espai l'Amistat amb capacitat i condicions per oferir una activitat cultural per a tots els públics: teatre professional, audicions de concerts, cinema en alta definició i una gran varietat d’actes i espectacles públics.

^