Crònica del ple ordinari del 21 de maig de 2014
Comparteix al FacebookCompartir a TwitterCompartir per correu electrònicComparteix a Linkedin
Imprimir
Cròniques del Ple
22 MAIG 2014
  • La LRSAL, la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local del govern de l'Estat, va ser la gran protagonista de la sessió del ple de maig de l'Ajuntament de Premià de Mar que es va celebrar ahir. I ho va ser en un doble sentit, ja que dos dels punts principals de l'ordre del dia es referien a aquesta llei: el primer per demanar a la Generalitat la delegació de competències a l'Ajuntament per evitar que la LRSAL impedeixi prestar serveis que ara mateix ofereix el municipi i la segona, aquesta en forma de moció, perquè l'Ajuntament pugui seguir donant suport a les entitats de cooperació internacional de la ciutat, un extrem que la llei podria considerar competència impròpia.

    Anem a pams i comencem per aquesta sol·licitud a la Generalitat de cessió de competències, com són l'escola de Música i l'escola Bressol, i impròpies, com és la cooperació internacional o el transport escolar. El compromís que s'adoptava era el de mantenir aquests serveis fins a final d'any o bé fins que la Generalitat es pronunciï al respecte. El punt es va aprovar per assentiment.
    Un altre punt destacat dels que es presentaven des de l'Equip de Govern era el compliment del plec de condicions del contracte de concessió de l'aparcament de can Boter. El punt desestimava les al•legacions de l'empresa concessionària que, en no complir amb l'acordat en el plec de condicions, haurà de retornar a l'Ajuntament 9 de les places d'aparcament i 4000€. En la seva intervenció sobre aquest punt, aprovat per assentiment, el portaveu de la Coalició d'Esquerres, Alfons Barreras, es va mostrar satisfet de la resolució d'un tema sobre el qual, va dir, el seu grup havia dedicat molta atenció.

    Els punts de les àrees econòmiques també destacaven en l'ordre del dia del ple de maig. Com havia fet prèviament per a Premià Notícies, el regidor d'Hisenda Miquel Àngel Méndez va donar explicacions del marc pressupostari pel trienni 2015-2017 del qual va destacar la previsió de la reducció de l'endeutament com a tret més destacat. Méndez va explicar també l'execució pressupostària del primer trimestre del 2014 amb la conclusió que, de seguir així les coses, feia una previsió del tancament del pressupost de l'any en positiu. En aquest punt, el portaveu de Crida Premianenca, Joan Ribet, va criticar una vegada més el funcionament de la partida de suport a les famílies de l’Àrea de Serveis Socials. Anna Maria Medina, com a regidora de Serveis Socials, va defensar els criteris de suport a les famílies dient que en cap cas ningú que ho necessités es queda sense ajuts.

    Encara en l’àmbit econòmic es passava a aprovació l'ampliació de la delegació de funcions de l'oficina de recaptació de la Diputació, punt que es va aprovar amb els vots favorables del CiU, PSC i Coalició d'Esquerres i les abstencions de Crida Premianenca i PP. Abans de passar a les mocions, el ple va aprovar els diumenges 7 i 14 de desembre perquè els comerços puguin obrir en la campanya de Nadal, amb els vots en contra de Coalició d'Esquerres i Crida Premianenca, i la renovació de l'adhesió al conveni entre l'Agència Catalana de Residus i Ecovidrio SA, aquest amb el vot en contra Crida Premianenca i l'abstenció del PP.

    El capítol de mocions, amb quatre textos a l'ordre del dia, dos de l'oposició i dos de l'equip de govern, va tenir un cop més el major pes polític del ple. Destacava la que presentaven conjuntament Coalició d'Esquerres i Crida Premianenca sol•licitant el suport de l'ajuntament a la celebració del Multireferendum a Premià de Mar diumenge vinent coincidint amb la celebració de les eleccions europees. Recordem que, ara per ara, la Junta Electoral ha prohibit la celebració del Multireferendum al Principat i s'està a l'espera de la resolució del recurs que s'ha presentat. Davant d'aquests posicionaments, l'Equip de Govern va proposar una moció alternativa que estipulava que l'Ajuntament donaria suport a la convocatòria sempre i quan la Junta Electoral l'autoritzi. Finalment, aquesta moció alternativa es va aprovar amb els vots favorables de CiU, PSC i PP i els contraris dels promotors de la moció original, que es van quedar sols en la seva defensa.

    Coalició d'Esquerres i Crida Premianenca presentaven una altra moció en contra del complex Barcelona World. CiU i PSC van defensar el projecte a partir de les garanties que ambdues forces havien pactat abans d'aprovar el projecte al Parlament i la moció es va rebutjar amb els vots en contra d'aquestes formacions i l'abstenció del PP.

    Com hem dit, l'Equip de Govern presentava també dues mocions. La primera era en defensa del moviment Som Escola i contra la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa, al LOMCE del ministre José Ignacio Wert. En la discussió de la moció es va establir un intercanvi de punts de vista contraris a nivell de política estatal entre els portaveus del PP i del PSC. La moció es va aprovar amb els únics vots contraris del PP. El mateix resultat va tenir la votació de l'altra moció que presentava l'equip de Govern, en aquest cas, com hem avançat abans, contra la LRSAL i per poder mantenir els ajuts a les entitats de cooperació internacional, un dels aspectes que aquesta controvertida llei considera impropi pels ajuntaments. La moció, com diem, es va aprovar amb els únics vots en contra del PP, tot i que en els seus parlaments Coalició d'Esquerres i Crida Premianenca van criticar la, al seu entendre, poca quantia pressupostada des de l'Ajuntament per aquests projectes de cooperació internacional.

    L'ordre del dia del ple no presentava precs ni preguntes. Una intervenció des del públic sobre els diumenges que podrà obrir el comerç per la campanya de Nadal va posar punt i final a la sessió ordinària del ple municipal del mes de maig.

    Crònica elaborada per Ràdip Premià de Mar

    ..

    ..

^